Пилета с „горчичено" масло и гарнитура от моркови и грах

порции: 8

подготовка: 10 мин плюс време за овкусяване;

приготвяне: 1ч 15 мин;  ястието се приготвя само в една тавичка.

продукти:

1 препълнена с.л. дижонска горчица

140 г краве масло, меко

2 пилета, всяко по около 1,5 кг

цяла глава чесън, срязана през средата

175 мл бяло вино

300 мл пилешки бульон

500 г дребни моркови

400 г замразен зелен грах

две шепи магданоз, накълцан

начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200°С (180°С с обдухване). Разбийте добре горчицата с маслото и посолете на вкус. Поставете пилетата в голяма тава и с пръсти отделете кожата от месото, започвайки от шията. Намажете месото под кожата с маслото, като запазите една с.л. за по-късно. Поставете във всяко пиле по една половина от чесновата глава. Посолете, покрийте с фолио и печете 40 мин. Отстранете фолиото и върнете птиците във фурната за още 20 мин.

2. Извадете птиците в друг съд, поставете тавата на голям котлон и изсипете в нея виното. Оставете да къкри 5 мин, след което налейте бульона. Когато заври, добавете морковите и покрийте с фолио. След още 5 мин прибавете граха и оставете гарнитурата да къкри още малко, докато зеленчуците омекнат. Непосредствено преди да поднесете, добавете останалото „горчичено" масло, накълцания магданоз и отцедените от пилетата сокове и посолете. Можете да прехвърлите ястието в голямо плато или да го сложите на масата направо в тавата.

Хранителна информация за порция:  549 ккал; 39 г протеини; 10 г въглехидрати; 39 г мазнини; 17 г наситени мазнини; 4 г влакнини; 6 г захар; 1,13 г сол.

Ориенталска салата с патешко

порции: 2;

подготовка: 10 мин;

приготвяне: 15 мин; 

продукти:

2 патешки гърди с кожата

100 г смес от рукола и кресон

250 г чери доматчета, на половинки

връзка млад лук, нарязан косо

продукти за дресинга:

1 скилидка чесън, смачкана

1 ч.л. настърган пресен корен от джинджифил

2 с.л. соев сос

3 с.л. мед

начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200єC (180єC с обдухване). С нож направете резки по кожата на патешките гърди и ги овкусете със сол и пипер. Загрейте незалепващ тиган на висока температура, сложете месото с кожата надолу и го запържете за 4 мин или докато кожата стане хрупкава. Обърнете го и го запържете бързо от другата страна. Свалете от котлона и прехвърлете патешкото в тавичка.

2. Смесете продуктите за дресинга, запазете 2 с.л., а останалото сипете върху месото. Запечете го за 10 мин, ако го предпочитате розово вътре. Ако пък го обичате по-изпечено, го оставете по-дълго. Извадете го от фурната и оставете да „почине" 4 мин, след което го нарежете на лентички.

3. Объркайте руколата и кресона с доматчетата, лука и нарязаните патешки гърди. Полейте салатата с останалия дресинг и сервирайте.

хранителна информация за порция: 558 ккал; 34 г протеини; 25 г въглехидрати; 37 г мазнини; 10 г наситени мазнини; 3 г влакнини; 25 г захар; 3,12 г сол.

 

Плодов десерт с джинджифилов привкус

порции: 4;

подготовка: 10 мин;

приготвяне: 10 мин;  добър източник на желязо и витамин C

продукти:

3 ябълки „Златна превъзходна", обелени и нарязани на тънки резенчета

50 г кайсии без костилките, едро нарязани

4 с.л. сладко от джинджифил (ако прецените, може да сложите
и повече)

250 г замразени горски плодове

200 г хрупкави овесени ядки

50 г кедрови ядки

начин на приготвяне:

1. Загрейте грила на висока температура. Наредете ябълковите резенчета и кайсиите в плитък съд за печене. Добавете сладкото от джинджифил и малко вода. Покрийте съда с прозрачно фолио и го сложете в микровълновата на High за 5 мин или докато плодовете започнат да омекват. След това добавете замразените плодове, покрийте отново с фолио и сложете съда в микровълновата за още 3 мин, докато се размразят.

2. Смесете овесените и кедровите ядки и ги изсипете върху плодовете. Запечете десерта за 2 мин до златисто.

хранителна информация за порция: 421 ккал; 9 г протеини; 60 г въглехидрати; 18 г мазнини; 2 г наситени мазнини; 5 г влакнини; 38 г захар; 0,08 г сол.

Материалът се публикува със съдействието на списание GoodFood.