Гневно писмо от британска аристократка, оцеляла при потъването на "Титаник през 1912 г., е било продадено за 11 875 долара, съобщи аукционна къща в Ню Ингланд.

Лейди Луси Дъф-Гордън, мишена на обществено негодувание, след като избягала с почти празна спасителна лодка, написала дългото две страници писмо месец след трагедията.

В аукциона RR Auction, който често предлага предмети, свързани с "Титаник", са очаквали писмото да се продаде за най-много 6 000 долара при търг на живо в Бостън, последван от седмица на онлайн наддаване, пише Бгнес.

"Запленени сме от трагедията на "Титаник" и ще продължим да бъдем", заяви вицепрезидентът на фирмата Боби Ливингстън.

48-годишната лейди Дъф-Гордън и съпругът й,49-годишният сър Козмо Дъф-Гордън, пътували в първа класа по време на злополучното първо плаване на "Титаник" от Саутхямптън в Англия до Ню Йорк.

Те станали обект на недоволство, когато се разбрало, че в тяхната лодка е имало само 12 души, включително 7 от екипажа, въпреки че в нея е имало място за 40 души. Двамата са били обвинявани, че са подкупили екипажа да изостави останалите пътници, твърдение, което разследващите заключили, че е недоказано. Лейди Гордън и съпругът и са били единствените пътници, повикани да свидетелстват преди разследването, проведено от Британската комисия по корабокрушенията в Лондон от май до юли 2012г.

С около 1500 загинали, корабът, потънал край бреговете на Нюфаундленд на 15 април 1912 след удар в айсберг, остава и до днес най-прочутата морска трагедия на всички времена.