Професионални готвачи твърдят, че черният чесън е по-добрият вариант вместо обикновения - получаваме същия вкус и качества за сметка на лошия дух.

Подправката, която е традиционна за Тайланд и Корея подлуди световни готвачи в САЩ и Англия. Най-добрите професионалисти в кухнята започват експерименти с черния чесън.

За да се получи този продукт, чесънът трябва да седи в продължение на месец на висока температура, а резултатът е следният - обвивката е същата, както на нормалния чесън, но веднъж обелен, продуктът се оказва мастилено черен и леко жилав.

В Азия тази подправка се използва в много ястия, основно в рибната кухня, дори и като част от някои местни питиета.

"Страшно много ми харесва вкусът на този чесън. В момента разработвам нова рецепта с него - сладък хляб с черен чесън, и всичко върви много добре.", споделя лондонският майстор-готвач Клауд Боси.