В тона на започналото вчера тв риалити, което ще завърши с грандиозния конкурс "Мис България 2013", се поразровихме къде са сега всички бивши миски. От възраждането на конкурса след демократичните промени в България короната са носили повече от 20 красавици. Някои от тях бяха провъзгласени от алтернативни конкурси, заради лютите битки за лиценз на "Мис България" след убийството на Васил Папазов. Много от момичетата са позабравени, други са извън България. Ето първите от тях:


Мис България 1990 г. - Виолета Гълъбова

Виолета Гълъбова е първата Мис на новото време. Тя е миловидна, интелигентна и не анорексична в сравнение с днешните красавици.

Мис България "90 не потъна в суетата на славата и медиите, които всъщност не бяха толкова могъщи тогава. Причината не е ревнив любовник или тираничен съпруг.

Красавицата просто се дипломира. Като лекар! Сега тя работи в САЩ по специалността си. Може и да не е „осребрила" короната си с фотосесии, но има сериозна кариера.

Преди да замине за Америка, възпитаничката на столичната английска гимназия, се издържа като медицинска сестра в реанимация. По-късно като дипломиран лекар води „Здравец" по Канал 3.

 

 

 

Мис България 1991- Любомира Славчева


Това е българката, която се снима в клип на Лени Кравиц и участва във филм с Робърт де Ниро, а някои я помнят от предаването "7-о авеню". Още на 17 години тя става втората носителка на короната в историята на "Мис България". Възможността да ни представя на "Мис Свят" и излизането извън граница, й предоставят шанс да бъде забелязана и почти веднага стартира кариерата й на модел.

След известно време се мести в САЩ, където й е предложено да участва в клипа към песента American Womanна на Лени Кравиц. Решението да се превърне в блондинка й донася и покана за малка роля в драмата "15 минути", в който играе Робърт де Ниро. Веднъж пък, докато вечеря в скъп ресторант, непознат мъж й праща червена роза. Оказва се, че не е съвсем непознат - става дума за самия Клинт Истууд.

Любомира обаче се връща в България, където създава и собствена марка биокозметика, съжителства с приятеля си и гледа малкия си син.

 

Мис България 1992 г. - Елена Ангелова

За нея информацията е оскъдна, почти никаква. Никой не си спомня за най-красивата ни българка от преди 11 години. Нейни снимки в интернет също не бяха открити. Това е единственият фотос, на който Елена асистира в кухнята на Иван Звездев.

 

Мис България 1993г. - Вера Русинова

Мис България '93 в момента може да бъде засечена в софийски офис на рент-а-кар, където работи и дипломатично премълчава, че някога е била популярна като най-красивата българка.

На финала на конкурса се разсеяла и като и съобщили името, не го чула. Трябвало да го повторят още веднъж, за да се сепне и мине крачка напред. Заедно с короната тогавашната десетокласничка си тръгва с „Тико".

След конкурса Вера има шанс да дефилира в Милано, Гърция, Испания, Турция, Корея, Южна Африка, да участва в общи кастинги с топманекенката Клаудия Шифър и да се снима в тв реклами на Libresse, Fiat, Nicon. Сега кумата на футболния национал Росен Кирилов се опитва да балансира между манекенските си ангажименти и работата.

 

Мис България 1994 г. - Стела Огнянова

Пътят към славата на русокосата софиянка е застлан с шрапнели. Огнянова е едно от момичетата на конкурса „Мис България", който завършва с трагичен инцидент. Секунди преди тя и останалите претендентки за титлата да излязат на сцената, в тоалетната избухва бомба и убива роднина на тогавашната Мис Пловдив. Взривът не отказва организаторите и на следващия ден състезанието се провежда при затворени за публиката врати.

Няколко години по-късно Стела изневерява на моделския бизнес и започва работа в информацията на столичната аерогара. Плътният и глас се носи от тонколоните на фоайетата 2 години. Сега тя е дипломиран психолог.

 

Мис България 1995 г. - Жени Калканджиева

От годината, в която Жени е коронована, индустрията „Мис" започва да се развива по различни, по- професионални правила.  Жени донася и първата истинска победа за България - класира се в челната десетица на „Мис Свят". Тя обаче мрази да я наричат „шестата по хубост в света", защото голямата й гордост е управляваната от нея агенция „Визаж", която основа още преди да бъде коронована.

След короната Жени започва да развива агенцията си и стъпва дори в Италия. През 1997 г. е нападната и намушкана с нож в корема. И досега полицията не може да открие кой е поръчал нападението.

След възстановяването обаче започват годините на нейния триумф. Тя взима лиценза на "Мис България" след смъртта на Васил Папазов. Бори се с алтернативната "Мис"на вдовицата на Папазов, който конкурс обаче ражда звездата на Наталия Гуркова.

Жени воюва и с Дарина Павлова и нейната агенция "Мегаталант", която откупува правата за конкурса за 2001. Тогава предварително е ясно, че "Мис България" ще стане Ивайла Бакалова, считана за много близка с Илия Павлов. Така и става. Следващата година "Визаж" отново се завръща и коронова Теди Бургазлиева. През 2003 г. обаче и Жени, и Дарина Павлова организират свои конкурси. Ден след убийството на Илия Павлов, Визаж провеждат своя конкурси избират Ива Титова - по онова време приятелка на единия от мултимилионерите братя Бобокови. Въпреки загубата Дарина Павлова също прави своята "Мис България". След това и тя и Жени изчезват от България. Калканджиева се завръща през 2004 г.

Години по-късно тя най-накрая намира партньора в живота си Тачо и през 2009 г. ражда сина си Георги. В момента Жени се изявява като телевизионна водеща в неделното токшоу "Жените говорят" по ТВ7.

 

Мис България 1996 г. - Вяра Каменова

Тя е на 21 години, студентка по финанси, когато става Мис България '96. Като награда получава лъскаво "Пежо".

За избора и обаче се заговори, че преди началото на конкурса, шефът на агенцията организатор "Интерсаунд" е бил вежливо инструктиран от борци, за начина по който трябва да гласува журито.

Неприемливо високата според модните стандартите Вяра Каменова е свързвана с един от шефовете на СИК във Враца. Изборът на новата красавица е бил съпроводен с бурни освирквания на публиката.

В момента тя живее с мъжа си, с когото въртят заведение в центъра на София и гледат двете си деца.

 

 

 

Мис България 1997 г. - Симона Величкова


Като награда от конкурса Симона получава хладилник "Мраз", а баща и си продава Ладата, за да може да отиде на "Мис Свят". "

В интервю миналата година Симона споделя страховете си  след конкурса: "Вечерта преди финала чух подмятания: "Не й завиждайте на първата, която и да е тя, защото ще има посещение." Като ми сложиха короната и спрях да плача от радост, това беше първото, за което се сетих. Заведоха ме да спя в хотел, защото сутринта трябваше да ставам рано за телевизионно предаване. Беше ме страх и с детския си акъл тогава разместих всички мебели и се барикадирах в стаята. Сутринта едва излязох".

За жалост след години се опитват да превърнат Симона в момиче на повикване. Модната мениджърка Мария Михайлова прави кастинг за реклами в Турция. "Мис България" се оказва сама там, с прекъсната връзка с България и "шанс" да прави компания на различни мъже. Тя обаче успява да се прибере преди да е станало късно. Този инцидент я отдръпва от модния подиум. Сега Симона е сред най-успелите ни модни стилисти.

 

Мис България 1998г. - Наталия Гуркова и Полина Петкова

Наталия Гуркова

Наталия Гуркова беше избрана на конкурс, организиран от вдовицата на Васил Папазов - Ирина. Гуркова се води за "алтернативната мис", но стана по-популярна от двете момичета, короновани в годината.

След като става най-красивата българка Наталия постига и първата си световна титла. През 1999 г. става Мис Туризъм на планетата, а после и Кралица на красотата в Москва. През 2000 г. на модно ревю в ЦУМ е безапелативно обявена за Мис България на всички времена.

Наталия завършва магистратура по право, но заминава в ЮАР със съпруга си, черногореца Джордже. Там се грижи да дъщеричката си Джорджия, която миналия месец  стана на 4 години. Говори се, че Гуркова в момента отново е бременна.

Полина Петкова

Конкурсът "Мис България", организиран от Жени Калканджиева, който се провежда в казиното на Слънчев бряг на братя Диневи, посочва Полина Петкова за най-красива българка. Шуменката залязва толкова бързо, колкото е изгряла.

Днес за нея си спомнят само броени познавачи в модния бизнес.

 

Мис България 1999 г. Елена Ангелова и Виолета Здравкова

Елена Ангелова

Тя беше избрана след скромна церемония пред бившия мавзолей в София на конкурса на Ирина Папазова. След скандал Елена стана победителка, тъй като фаворитката Биляна Цветкова отстъпи.

Елена обаче стигна само до "Мис Европа". Нейната Конкурентка Виолета Здравкова, посочена от Жени, има шанса да отиде на "Мис Свят" и "Мис Вселена". Проблемите с конкурса обаче не попречиха на Елена да стане известна.

Тя се дипломира като юрист и след работата си при Тодор Батков откри своя адвокатската кантора. Преди това гради телевизионна кариера  в  „1 към 1" със Сашо Диков. От много години Елена живее с бизнесмена Николай Нейчев, от когото има син на име Александър.


Виолета Здравкова


Виолета Здравкова бе избрана на помпозна церемония в Слънчев бряг в смутни времена за конкурса "Мис България", когато "Интерсаунд" и "Визаж" воюваха за правата над лиценза на конкурса. Тя обаче се превърна в най-скандалната ни Мис България. Прочу се с участието си във ВИП Брадър и с факта, че е теглила кредит, за да си сложи силиконов бюст и да се снима в Плейбой.

Бившата фризьорка има дъщеря от бизнесмена Трайчо Манекена, който вече е покойник. Наскоро се разведе с мъжа си Румен. След това се заговори, че е зле финансово и е започнала да предлага интимни ласки срещу скромни суми, за да погасява задължения към топлофикация и да си купи бойлер. Виолета категорично отрече.

В момента тя работи като управител на Медицински център./ Lifestyle.bg

Очаквайте продължение...