И те са хора и в свободното си време обичат да похапват нездравословни вкусотии като всички нас. Американски кулинарен сайт направи на място от Олимпийските игри в Пекин проучване - какво най-много обичат да ядат олимпийските им атлети, когато не се готвят за състезание?

1. Майкъл Фелпс
(23-годишен, досега спечели цели шест златни медала на игрите)

Най-много обича: пържоли и пица
„Иконата на игрите" в Пекин както го нарече президентът на МОК Жак Рох, не пожела да излезе от басейна, за да говори с нас, но говорителката му Мариса Гегнън бе достатъчно учтива да потвърди, че младежът чудо най-много обича пържоли и пица.

2. Натали Кафлин
(световна рекордьорка на 100 м гръб и 2 пъти олимпийска шампионка по плуване)

Най-много обича: ризото с патладжани, домати и босилек
Не случайно, я наричат най-големият гастроном на Олимпийските игри. Преди състезание, майка й и приготвя яйца по филипински: пържени яйца върху ориз със соев сос. Сред най-любимите й ястия е италианското ризото: „Спазвам доста строга диета, но няма как да приготвите ризото с малко масло" разказва тя. „Това са сложни (пълноценни) въглехидрати, но те са много подходящи за енергия преди тренировка, затова не се чувствам особено виновна, когато ги ям."

3. Тарайе Уилямс-Мъри
(23-годишен, категория: 60 кг, една от младите американски надежди по джудо)

Най-много обича: сладки картофи на фурна
Поне 10 дни преди всяко състезание му се налага да спре всички храни съдържащи нишесте. Веднага след като то мине обаче, той им се нахвърля с пълна сила и огромно удоволствие: „Копнея за печени картофи пред всяко друго ядене, защото обикновено след състезания имам голям глад за въглехидрати."

4. Скот Парсънс

(29-годишен, състезател по кану-каяк)

Най-много обича: рибени такос със сос Гуакамоле (приготвя се от авокадо, домати и люти чушки) с лимон и зелева салата

Слаломистът в бързи води е изключително благодарен на гаджето си, която го е светнала на удоволствието от рибените такос. Скот е голям майстор, когато се наложи да съчетае обикновени такос с някаква напитка - сам приготвя собствена бира. „Обичам светлите бири с ярко изразен вкус на хмел и букет от аромати. Прекалено многото аромати обаче не вървят с рибените такос, затова заедно с тях обикновено пия маргарита."

 

5. Джонатън Хортън
(носител на
бронзов медал с американския мъжки отбор по спортна гимнастика от Пекин 2008)

Най-много обича: пушено печено пиле
Високият едва 155 см гимнастик сподели, че най-любимите му ястия са: печено пиле, пържен боб, картофена салата и кола. Като награда 21-годишната звезда на американския мъжки отбор по спортна гимнастика вечеря навън след всяка своя проява на Олимпийските игри 2008.

6. Рийс Хофа

(един от водачите в световната ранглиста по тласкане на гюле)

Най-много обича: лазаня с пилешко залята със сос Алфредо
Трийсет и една годишният гюлетласкач много обича да прави победните си обиколки, стискайки пушено пуешко бутче в ръка. Най-любимото му ястие обаче е лазаня с пиле, спанак и сос Алфредо с много сирене. „Сосът Алфредо задължително трябва да е смесен със спанак - така най го обичам" обяснява той. „Веднъж преди едно състезание цели два дни ядох само това. Спечелих го само с пилешка лазаня в храносмилателната си система."

7. Шерил Хейуърд
(143 кг, 25-годишна, най-младата американска щангистка държаща всички рекорди в училищна, младша и старша възраст в категорията си)

Най-много обича: печена свинска плешка
Дори като малка, машината на американския отбор по вдигане на тежести си е била едро момиче. „Известна съм сред приятелите и семейството си с любовта си към печените ребърца и свинските плешки" разказва тя. „Те напомнят за южняшките ми корени, независимо в коя част на света се намирам в момента".