Днес ми пристигна поредната пратка CD-та и им се зарадвах като на малко дете - освен новия албум на Серж Танкиян и още две-три удоволствийца, си поръчах всичко, което нямах на Пинк Флойд на оригинален носител. Единствено по-голяма радост ще ми донесе, когато успея да направя същото с албумите на Бийтълс.

Та гледам ги, красиви обложки, с красива музика и реших да драсна накратко някои размишления за купуването на музика.

Забележете, не на легална музика по принцип, а на музика на физически носител - компакт-диск, плоча, та ако щете, и магнетофонна лента.

Опитах се да обясня на един познат защо си купувам дискове.

Защото вече мога да си го позволя, казах.

Е те парите може и да за друго да ги харчиш, а музиката да си я сваляш.

Вярно е.

Защото ми харесват обложките на албумите, продължих.

Е то сега в интернет какво ли няма, сваляш обложки, текстове, принтираш и е все същото.

Вярно е.

Защото обичам да колекционирам. И с книгите съм така, купувам си ги и ги нареждам по лавиците, обичам да си ги гледам.

Е тогава си купи на Живков трудовете, стоят внушително.

Вярно е.

Ама не е съвсем така.

Защото не искам да си харча парите за друго. Не защото така подпомагам музикантите, не, наясно съм, че така подпомагам лейбълите, музикантите не получават кой знае колко от продажбата на носителите. Но просто хубавите неща имат цена и аз съм готова да я платя.

Защото не е същото, когато обложката е свалена от интернет. Поради същата причина у дома ми никога няма да има репродукции на картини.

А искам обложки, защото в повечето албуми, които искам да притежавам, музиката върви в хармонично цяло с така наречения "артуърк" на обложката.

Защото наистина обичам да колекционирам. Определени неща - книги и музика. Стойностни и то. Не за да ми стоят красиво на лавицата, а за да ми харесва, като ги гледам там преди и след като съм ги прочела. Това е някакъв вид любов, колкото и странно да звучи.

Някои албуми ги свалям. Не съм фанатичен проповедник анти-пират. Не мога да си позволя финансово да купя всичко, което искам да прослушам. Но има някои, които държа да имам както си му е редът. Някои неща трябва да се правят както трябва. Noblesse oblige.

Пък който иска да ме смята за глупава, че си купувам книги и дискове. И без това по презумция ме смятат за глупава, като си купя повече от един чифт ботуши, повече дрехи, по-скъп парфюм, грим и така нататък. Нали съм жена.

Обаче съм си изработила парите до стотинка и съм доказала на който трябва и не трябва, че мога да нося отговорността да правя избор.

Така че ще си купувам горните, защото така искам. Мога. И трябва.

 

http://noushawitch.blogspot.com/