Един от най - популярните морски дарове в днешно време, скаридите и особено кралските, се отглеждат в специални ферми. От това, по какъв начин са отглеждани, зависи и вкусът им. Цветът на скаридите варира от зелено - кафяво, през розово и светло оранжево, до класическото червено, пише zadoma.com.

Скаридите, които са най - добри за консумация, изглеждат свежи, с лъскави черупки. Ако са сухи, това е знак, че не са пресни. По черупките не бива да има пясък или черни петна. Най - добре изберете замразени скариди и сами ги размразете. Продават се почистени и с черупките. Ако ги купувате с черупките, имайте предвид, че с отстраняването им се губят около 20% от теглото на морския дар.

Има няколко основни вида скариди. Най - популярни са тигровите, които виреят в топлите води. При приготвянето и сервирането на скаридите, трябва да се помни, че оставени на стайна температура, те бързо влошават вкусовите си качества, "благодарение" на една специфична бактерия. Ето защо те се съхраняват най - добре във фризер или върху лед.

Скаридите са ценен източник на протеини и цинк, но внимание - имат високо съдържание на холестерол.

Коктейл от скариди

Необходими продукти за 4 порции:

4 с.л.майонеза

4 с.л.сметана

2 ч.л.доматено пюре

2 ч.л.лимонов сос

няколко капки сос "Уорчестър"

сол и пипер на вкус

250 гр.варени и обелени скариди

няколко листа маруля, нарязана на едро

парченца лимон

Начин на приготвяне:

Смесете майонезата, сметаната, доматеното пюре, лимоновия сок и соса и разбъркайте добре. Марулята разпределете в 4 стъклени чаши. Допълнете със сварените скариди и овкусете със соса. Разбъркайте добре. Украсете всеки коктейл с резенчета лимон. Сервирайте с препечен хляб.

Пържени скариди с чесън

Необходими продукти за 2 порции:

50 гр.масло

2 с.л.зехтин

12 сурови скариди с черупките

3 скилидки чесън, избелени и счукани

4 с.л.коняк

резенчета лимон за украса

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото заедно със зехтина в дълбок тиган. Добавете скаридите и чесъна, и пържете 5 минути, като ги обръщате често. Поръсете скаридите с коняка и подправете със сол и пипер. Сервирайте веднага.

Бърза рецепта: Сандвич със скариди