Да отвориш кокосов орех може да се окаже труден и мъчителен процес, ако не знаеш как да го направиш. Има няколко гарантирани начина, с които няма да си навредиш или да счупиш домакинските си уреди. Изборът на техника изцяло зависи от теб и от уредите с които разполагаш.

Техника с помощта на пирон и чук

Това е най-разпространения метод да отвориш кокосов орех.

1. Трябва да намериш очичките на дъното на кокосовия орех. В повечето случаи те са три на брой. Това са най-слабите точки на обвивката.

2. С помощта на чука и пирона пробийте "очичките" на кокосовия орех, като преди това сте избрали подходящо място за тази манипулация и сте преценили силата си на удар.

3. След като успешно сте пробили кокосовия орех изберете подходящ съд, където да обърнете ореха с очичките надолу и изчакайте сокът да изтече.

4. Сокът на кокосовият орех вече се е изцедил? Сега е ред да счупите самия кокосов орех.

Някои казват, че най-добрият начин за това е да вземете кокосовия орех и да нанесете силен удар с чука на вдлъбнатината, която започва от очичките и минава по цялата дължина на кокосовия орех.

Друг ефективен метод е да завиете кокосовия орех в хавлиена кърпа и да го удряте докато не го счупите.

Техника с помощта на сатър

1. Хванете кокосовия орех в ръка като преди това сте поставили голяма купа отдолу, в която да изтече кокосовия сок. Намерете вдлъбнатината на ореха.

2. След като сте намерила вдлъбнатината и я проследите до средата на ореха, нанесете удар със сатъра като използвате ненаточената страна. Ако не стане от първия път нанесете още няколко удара докато кокосовият орех не се разцепи на две половини.

gladen.bg