Леонардо ди Каприо измести германско-ирландския актьор Майкъл Фасбендер като фаворит за спечелването на "Оскар" за най-добра главна мъжка роля през 2016 г., съобщи Контактмюзик. Преди излизането на филма "Стив Джобс" на Дани Бойл, Фасбендер с превъплъщението си в образа на съоснователя на компания "Епъл" беше сочен като основен претендент за отличието от критиците на специализирания сайт ГолдДерби, които правят прогнози за наградите "Оскар".

Лентата обаче се провали в бокс-офиса на Северна Америка, с което оскаровите шансове на Майкъл Фасбендер намаляха. Експертите на ГолдДерби осъвременяват прогнозите си всяка седмица. С подкрепата на 11 от 22 филмови критици на сайта, Леонардо ди Каприо с ролята си в "Завръщането" си възвръща фаворитската позиция. Ди Каприо беше сочен за основен претендент за "Оскар" в началото на септември, но беше изместен за кратко от тазгодишния носител на отличието за главна роля Еди Редмейн.

Британският актьор очарова филмовите критици с изпълнението си във филма "Момичето от Дания" на Том Хупър. Редмейн се превъплъщава в образа на датския художник Ейнар Вегенер - един от първите документирани случаи на операция за корекция на пола. Впоследствие Вегенер приема името Лили Елбе. За кратко като фаворит за "Оскар" от сайта ГолдДерби беше сочен Джони Деп с превъплъщението в биографичната лента "Черна служба" за бостънския гангстер Джеймс "Уайти" Бълджър.