Оргазъмът не само е полезен за сексуалните отношения, но и подобрява общуването с партньора.

Това твърдят американски учени от Университета на щата Кънектикът. Изследването показало, че след като изпитат оргазъм, хората са по-склонни да споделят важна информация със своите партньори. Това желание за саморазкриване пред друг човек най-вероятно е свързано с рязкото увеличение на хормона окситоцина, известен и като "хормон на любовта", пише Бгнес.

Веднага след оргазъма мозъкът на човек се напълва с окситоцин. Това води до засилването на чувството на доверие и намаляване равнището на кортизол или хормона на стреса. Тази комбинация може да създаде среда, в която хората се чувстват в безопасност и да се разкриват още повече пред своя партньор, обясняват специалистите.

При това учените посочват, че не бива да се смесва секса с алкохола. Установено бе, че веднага след секса хората, които са били пийнали повече или направо са били пияни, са разказвали на своя партньор неща, които изобщо не са смятали да му споделят.

Повишеното равнище на окситоцин и състоянието на алкохолно опиянение оказват противоположно влияние върху поведението, което може да се отрази неблагоприятно върху отношенията.