С тържествено тъжни слова - "Утни, днес е твоят ден", "Тя се завръща там, откъдето е дошла", "Сега тя пее с ангелите", с песни и сълзи бе изпратена Уитни Хюстън в последния й път.

Стотици почитатели на Уитни Хюстън се бяха събрали от сутринта в близост до църквата в родния град на певицата още преди катафалката с ковчега с тленните останки на Уитни да пристигне в баптистката църква "Нова надежда" в Нюарк. Полицията в родния град на Хюстън бе блокирала улиците около църквата и там бяха допускани само хора с покани за опелото. Фенове, дошли от други градове, като Вашингтон или Маями, не се вслушаха в препоръките на местните власти да гледат опелото по телевизията или в интернет и се струпаха в квартала, в който се намира храма. Дори гангстерите в града обявиха ден на мир в памет на Уитни.

На траурната церемония бяха поканени 1500 души, сред които актьорът Кевин Костнър, певицата Арета Франклин, която е кръстница на Хюстън и на която Уитни е викала "Леля Рий", певците Алиша Кийс, Елтън Джон, Стиви Уондър, телевизионната водеща Опра Уинфри, продуцентът и откривател на Хюстън Клайв Дейвис, певецът Ар Кели и др. Очакваше се на опелото да присъства и скандалният съпруг на Хюстън Боби Браун, когото мнозина упрекват за нейните провали и пристрастеност към наркотиците и той пристигна, но с 22 мин. закъснение и си тръгна почти веднага "видимо развълнуван".

Арета Франклин в последния момент се отказа да пее на прощалната церемония, защото имала проблеми със здравето, предаде АП. По време на церемонията пя госпъл хорът на църквата "Нова надежда", в която е пяла като дете и самата Уитни Хюстън. Изпълнението бе замислено като описание на живота й.

Заупокойната литургия бе отслужена от Марвин Уинанс. Същият пастор венча през 1992 г. Хюстън с Боби Браун и беше дългогодишен приятел на певицата. Уинанс е също така и известен госпъл изпълнител.

Уитни Хюстън ще намери покой в гробището "Феървю" в градчето Уестфийлд на около 20 километра от Нюарк. Там през 2003 г. беше погребан нейният баща Джон.

Семейството на Уитни е помолило пожертвованията в памет на певицата, които ще бъдат събрани на опелото, да бъдат дарени за училището в град Ист Ориндж, където Хюстън е учила и което после беше кръстено на нея.

Засега не се съобщава дали Уитни е оставила завещание. Ако тя не е написала такова, то хонорарите от продажбите на нейните песните автоматично ще започнат да се изплащат на Боби Кристина - а те главоломно нарастнаха след смъртта певицата.

Близките роднини на Уитни Хюстън почетоха паметта на певицата преди погребението. Прощаването бе в погребалната къща Whigham в Нюарк, където се съхраняваше тялото на починалата преди седмица Уитни. Присъствали са майката на Уитни - Сиси Хюстън, дъщеря й Боби Кристина Браун, двамата братя на певицата и други членове на семейството. Майката и дъщерята през цялото време се държали за ръце.

По разпореждане на губернатора на Ню Джърси Крис Кристи вчера знамената в щата бяха спуснати наполовина - чест, която се оказва само на високопоставени държавни люде. Това решение на Кристи предизвика известно недоволство в консервативните среди, като основният аргумент бе, че Уитни Хюстън просто е похабила таланта си, след като е посегнала към алкохола и наркотиците, а това съответно е довело и до фаталния край. Това е мнението на висш полицейски служител от щата на име Скот Рапорт. Според светската хроникьорка Джейн Сегър това е "обида за истинските герои". Крис Кристи обаче гледа на въпроса по съвсем различен начин. Той е на мнение, че Уитни е дъщеря на щата и града си и заслужава този символичен поклон, освен това такава почит и уважение трябва да се отдава не само на заслужили държавници, но й на големи артисти и хора на изкуството, и припомня, че за последно тази чест е оказана на починалия през юли миналата година саксофонист на Брус Спрингстийн Кларънс Клемънс. Уитни Хюстън също е от големите артисти от Ню Джърси, такива като Каунт Бейзи и Франк Синатра, казва губернаторът.

48-годишната певица бе намерена мъртва в стаята си в хотел "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис на 11 февруари. Все още няма официална информация каква е причината за смъртта на легендарната певица. Близки на Уитни смятат, че тя е починала в резултат на приемането на психотропното лекарство ксанакс и други медикаменти след употребата на алкохол.