Националната държавна банка на Иран - "Банк-е мели", откри на втория по големина град в страната - Мехшед, първия в ислямска република офис, предназначени изключително за жени, предаде ИТАР-ТАСС.

Според ръководството на банката, целта на отварянето на инициативата е да "поддържа достойнството на жените, в съответствие с ислямските предписания, които включват редица ограничения за извършване на бизнес отношения с мъже, включително и една по-една комуникация между мъжете и жените".

За служителите на банката е създадена дреха, която отговаря на всички стандарти на спазване на хиджаб - правилата за поведение и външен вид за мюсюлмански жени, така че те могат да "изпълняват задълженията си в пълен обем".

Местен съд отсъди, че максималната глоба за нарушаване на ислямските разпоредби за облеклото, според които жените трябва да покриват косата си и да носят дълги безформени дрехи, е 13 милиона риала (над 1300 евро).

Ислямското право, наложено в Иран след революцията през 1979 г., забранява близките контакти между мъже и жени, които нямат роднинска връзка. Все пак това обикновено не засяга дейности като банково обслужване или пазаруване и жените често са клиенти на банки, в които може да бъдат обслужени от представител и на единия, и на другия пол.

През последните години властите въведоха в някои градове шофирани от жени таксита, предназначени само за жени, и обществени градинки, където не се допускат мъже. Автобусите в Иран имат отделни секции за представителите на двата пола, като жените се возят в задната част на превозните средства.