Марина Алексейчик, която грабна първото място на конкурса „Мисис Свят 2014" преди дни се оказа самозванка. Така поне твърдят в Беларусия официалните организатори на конкурса за избор на „Мисис Беларусия". Оказва се, че истинската победителка в националния конкурс е Юлия Перегудова, докато Алексейчик не се е явявала на този конкурс.Разследване на руски медии показва, че победителката е родена и започнала кариерата си в руския град Томск, но тогава е носила фамилията Градская.

По време на следването си в този град става „Мис Университет", след което се преселва в Москва и работи като телевизионна водеща на една от руските телевизии. Скоро след това тя срещнала своята голяма любов и напуснала телевизията, за да се появи на конкурса „Мисис Свят 2014", но не от името на Русия, а от Белорусия.

Единствената й връзка с бившата съветска република е, че родителите й са родом от там, докато самата тя е с руски паспорт. Алексейчик не отрича, че не се е явявала на никакви конкурси преди финала на надпреварата и посочва, че там я е изпратил официалният представител на Русия.

Това не е първият случай в надпреварата за „Мисис Свят", през 2011 година цели пет участнички не бяха родом от страните , които представляваха.