"Не съди другите, за да не бъдеш съден ти". С тези думи епископът на Киоджа, до Венеция, Анджело Даниел се обърна към мъжа, чиято съпруга му сложи рога с местен свещеник.

Подобно на вицовете и в този случай въпросният жител на Киоджа се върнал по-рано от работа в къщи, където заварил жена си в леглото със свещеника, виден преподавател в местния Факултет по теология.

Тъй като не знаел какво да направи, съпругът се оплакал на шурея си. Двамата решили да отидат при епископа и да искат правосъдие. Той обаче отказал да ги приеме поради мерки за собствената си сигурност, защото съпругът бил твърде "нервен и развълнуван". За да се предпази от евентуална физическа разправа, местната Курия дори извикала полицията.

75-годишният епископ коментирал случилото се пред вестника на местната епархия, съветвайки мъжа да не съди другите, за да не бъде съден. Той дори оправдал свещеника-плейбой с думите, че явно бил "принуден" да действа по този начин.

„Ако слабостта е тази, която ни обединява, то можем да бъдем сигурни, че за всички ни има милосърдие и Божия прошка", заключил епископът.

Според вестник „Кориере дела сера" епизодът със свещеника е основна тема за разговори сред местните жители в Киоджа. Мнозина вече дори залагат на тото числата, свързани с възрастта на участниците в любовния триъгълник.

prontosofia.com