Къци Вапцаров, съпругата и синовете им са задружни колкото тризначките в къщата на "ВИП Брадър", шегува се самият той. "Както каза Любен Дилов, те са държава в държавата. И ние сме така", смее се продуцентът.

Затова през цялото време, докато бил изолиран от света, знаел, че те го гледат и подкрепят. "Смятат ме за герой. Че съм издържал, че не съм се опънал и съм се държал достойно", казва Вапцаров.

Сред многото обиди, които понесе по време на участието си в риалити формата, най-много се натъжил, когато след излизането си разбрал, че някои го смятат за мъж без позиция. "Искам да кажа на хората, които смятат така, че имах ясна позиция: да не обиждам, да не се напивам, да не съм арогантен, да не отговарям на насилието и агресията с агресия, да не съм груб. Повярвайте ми, това е по-трудният вариант", категоричен е той. "Мисля, че в България е пълно с жени, на които им е дошло до гуша да се съобразяват с мъжете си, които са агресивни, прекаляват с алкохола, обиждат и псуват. Такъв ли иска да има българската жена?", добавя водещият.

Освен за това, че избягва грубостите, Къци понесе критики и заради здравословния живот, който се опитваше да води дори и в Къщата. Прави го не за да отслабва, а защото доброто хранене "изгражда правилен начин на мислене и отношение към света".
Още докато учел във ВИТИЗ спрял месото за около 2 г. После, покрай купоните отново проял, и едва преди десетина години пак започнал да ограничава животинските продукти. Днес хапва само риба тон, сьомга и бяла риба, и то рядко, и спазва двата поста.

Вместо хляб често яде микс от зърна овес, ръж и пшеница под формата на мюсли. "Правя си и разтоварващи плодови диети през пролетта и лятото. Имам много книги по темата, уча се от Пол Брег, Даниел Рийдс, Малахов, но най-силно ми повлия нашият д-р Гайдурков, който има прекрасни книги за здравословното хранене. От него съм запомнил: "Храната като лекарство", обяснява Къци. Той вярва, че по-леката храна, плодовете и чайовете дори могат да церят болести.

Съпругата му споделя същите възгледи за семейното меню, но ако на децата им се дояде месо, двамата с Къци не ги спират. "Те не прекаляват и това не им е страст. Обичат сурови ядки, варива, сирене, зеленчуци, плодове", казва Вапцаров. Всички вкъщи спазват едно основно златно правило - не пият течности, докато се хранят.
От малък Къци е човек на емоциите. Затова не само в къщата на "ВИП Брадър", а и в училище не обръщал толкова внимание на критиките и оценките, колкото на приятелите и игрите.

Бил палаво дете, но проявявал много таланти - пеел, пишел стихове, свирел на китара. Дори през 1993 г. издал на касетка свои детски стихчета.

Всяка вечер се прибирал с окървавени колене. "Цялото ми тяло бе покрито с кал и кръв и майка ми ме носеше на гръб до банята, за да не изцапам пода", смее се Къци.

Освен математиката му била интересна и техниката, затова непрекъснато бил с поялника в ръка и сглобявал и разглобявал различни неща. "Техниката до ден днешен е много за мен и непрекъснато инвестирам в тази посока. Вкъщи и в телевизионното студио", признава Вапцаров.

Мечтаел си за пиано, но родителите му нямали възможност да му купят. Затова известно време свирил на акордеон, докато не се отказал, защото му омалявали ръцете. Казва, че пеел като момиче - толкова високо и чисто, а най обичал, когато в училище изпълнявали "Сладкопойна чучулига" на няколко гласа.

В гимназията родителите му успели да му купят китара и Къци започнал да се събира по купони с приятели, като винаги я носел. "Пели сме до зори песни на "Щурците", "Сигнал", "Бийтълс", спомня си той.

От дете мечтаел не за телевизия, а за театър. През 1979 г. вече играел на сцената на драматичния в Русе. Родителите му не гледали сериозно на артистичните му заложби и предпочитали да се занимава с друго. И двамата имали сериозни професии - майка му била счетоводител, а баща му - агроном и управител на оранжерия за цветя и зеленчуци. По-късно станал директор по търговията в "Булгарплод". "Ето откъде идва любовта ми към плодовете", смее се Вапцаров.

Когато им съобщил, че иска да учи във ВИТИЗ, те не вярвали, че ще успее, и се опитали да го разубедят. Но го приели "Кукловодство". "Години по-късно ми казваха: Браво, ти постигна страшно много", спомня си продуцентът на "Кой е по-по-най".

"За първи път се докоснах до телевизията с кукленото шоу "Пипе". То беше към екипа на "Ку-ку". Бях очарован от възможностите и все молех да направя едно предаване", разказва Вапцаров. Накрая от екипа му позволили да измисли едно от изданията сам. Къци решил да включи забавен и безобиден скеч с Тодор Живков и Желю Желев, като мислел, че ще се хареса. Идеята обаче му струвала работата. "След излъчването извикаха Хачо (Бояджиев - б.а.), гледаха предаването и го спряха. На другия ден вече го нямаше. Тогава се зарекох да не се занимавам с политика", спомня си Къци.

Работата му като водещ на "Невада" и "Риск печели, риск губи" му доставяла удоволствие. Затова днес иска да се върне на екран само ако това, което ще върши, му допада. Преди 2 г. участвал в конкурса за нощно шоу по Канал 1, който обаче бил спечелен от Денис Ризов (в момента той води предаването "Денис и приятели" по БНТ 1 - б.а.).

Другата му страст е киното. Затова през 2005 г., след като спрели "Риск печели, риск губи" след 11 г. в ефир, записал "Кинорежисура" в НАТФИЗ. Филмът му "Добре дошли на Земята" е номиниран на 12-ия "София филм фест", както и на фестивали в Санкт Петербург, САЩ, Канада, сред които и Philadelphia Independent Film Festival, където печели първа награда за най-добър късометражен филм.

По същото време и съпругата му Меги била отново студентка, но в специалност "Психология". "Учехме всичко заедно, затова казвам, че съм половин психолог", смее се Къци.

Дълги години тя му помагала с кръстословиците в "Риск печели, риск губи". "От 4 г. Меги е основният двигател в нашата детска градина. Тя е много артистичен човек, пее прекрасно, знае много стихчета, игри и е любимка на децата и родителите", хавали съпругата си Вапцаров.

Освен културата на хранене, трите им момчета са наследили и артистичните таланти на родителите си. Най-големият, Асен, който е на 19 г., сега завършва Американския колеж в София и ще кандидатства в университета "Бъркли" с китара. "Готви се, ходи на уроци по китара при Цветан Недялков, а на солфеж при проф. Пръвчева и се надявам догодина да разказва как е там", казва баща му. 11-годишният Александър пък е майстор в жонглирането. Кара ролери и колело на една гума. Иван е на 5 г. и е най-малък от тримата Той е чаровникът в семейството. "Пее изключително вярно, да видим какъв ще стане, рано му е", казва Къци.

Със съпругата му не планирали да имат три деца. "Но нещата се задълбочиха и те започнаха да излизат сами", смее се той. "Имаме и 2 кучета, две пеещи гугутки и хамстер. За живи същества в къщата си броя и многобройните си дървета, цветя, лози, както и пчелите си, които обожавам. Те ни дават най-хубавия мед на света. Но най-сладкото нещо, което имам вкъщи, са веселият и жизнен нрав на Меги и усмивките на децата. Както и добротата на баща ми, който живее с нас, след като мама почина. Сигурен съм, че сега тя много се гордее с мен от небето", казва за финал Къци Вапцаров, пише 24 часа.