Траурната церемония, с която близки и приятели ще се сбогуват с великата балерина Мая Плисецкая, ще се състои в Германия. Последните години от живота си тя живя в Мюнхен заедно със съпруга си Родион Шчедрин. Прощаването ще е в тесен кръг. Прахът й обаче ще бъде разпръснат над Русия. Това е желанието на Плисецкая, съобщи пред ТАСС генералният директор на Болшой театър Владимир Урин.

В Болшой театър почетоха паметта й с едноминутно мълчание. Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до семейството.

Мая Плисецкая е починала вчера в дома си. Причина за кончината й е инфаркт.

Плисецкая е една от най-големите балерини на 20-и век. Тя е също балетмайстор, хореограф, писател и актриса.

Родена е на 20 ноември 1925 г. в Москва в еврейско семейство. Баща й е разстрелян при управлението на Сталин, а майка й е изпратена в трудов лагер в Казахстан като член на семейството на предател. Малката Мая е отгледана от чичо си и леля си.

Започва да учи балет на деветгодишна възраст, за пръв път се появява на сцената на „Болшой театър", когато е на 11 години. Присъединява се към трупата на 18 години и бързо става примабалерина. Новаторското й изпълнение на Кармен (любимата й роля) привлича международния интерес към нея.

Непрекъснато обаче усеща политическите репресии, тъй като семейството й е еврейско и на нея не й е разрешено да участва в турнета извън страната. Забраната продължава 16 години.

Плисецкая танцува цели 50 години и модернизира класическия руски балет, което често води и до скандали. Тя си остава лицето на Болшой театър./Lifestyle.bg