Студенти от университета "Райс" в Хюстън ще участват на международното състезание по генетика iGEM с нов проект, наречен BioBeer - бира, съдържаща веществото ресвератрол, което защитава организма от рак и сърдечни заболявания.

Възпитаници на университета участват не за първи път на най-големия конкурс по синтетична биология, отбелязва електронното издание Къмпюлента, цитирано от HiComm.

Миналия път те показаха бактериофаг, намаляващ устойчивостта на бактериите към антибиотиците. Той бе приет добре, но не получи награда.

За създаването на BioBeer младежите използвали образци от дрожди, прилагани при масовото производство на бира. Те обаче модифицирали два набора гени в ДНК на дрождите. Първият набор им помага да преработват въглехидратите в междинно вещество, което вторият набор превръща в ресвератрол.

Младите изследователи вече са получили щама дрожди, които могат да произвеждат ресвератрол. Остава да се създадат гъбите, които ще са отговорни за междинното вещество.

Студентите се надяват, че ще имат достатъчно време, за да създадат култура дрожди, способни на пълен цикъл производство на полезната бира и да се представят успешно на състезанието, което ще се проведе на 8 и 9 ноември в Кеймбридж, щата Масачузетс. Очаква се тази година да участват 85 екипа учени.