Има много подвеждащи термини, които компаниите използват в рекламата на хранителните си продукти. Помислете само колко пъти виждате тези фрази върху опаковките:

  • Обезмаслено
  • С намалено съдържание на мазнини
  • Нискомаслено
  • Без захар
  • Диетично


Ние би трябвало да мислим, че тези термини правят храната здравословна, а това не може да бъде по-далеч от истината, пише сайтът за фитнес и диети ProjectSwole.com.

Ето какво значат тези фрази наистина:

  • Обезмаслено, но пълно със захар и химикали
  • С намалено съдържание на мазнини, но с повече въглехидрати
  • Нискомаслено, но с висок гликемичен индекс
  • Без захар, но и всичко останало е изкуствено
  • Диетична храна, но причинява рак на лабораторните мишки, така че не яжте прекалено много от нея


Диетични газирани напитки

Защо са полезни? Версия на любимите ви напитки, но изцяло без захар.

Защо са вредни? Добре, ясно е, че газираните напитки са вредни. Махнете обаче захарта и сложете канцерогенни изкуствени подсладители, комбинирани със изкуствени овкусители и оцветители. След това вкарайте в уравнението и кофеина, който води до хиперактивност и високо кръвно налягане.

Вместо това изберете: филтрирана вода, от време на време чаша мляко

Фъстъци

Защо са полезни? Фъстъците съдържат полезни мазнини, които допринасят за намаляването на триглицеридите, подпомагащи развиването на сърдечно-съдови болести. Те съдържат още магнезий, витамин Е, фибри и фолиева киселина, които намаляват риска от същите заболявания.

Защо са вредни? Освен че са с високо съдържание на мазнини и калории, фъстъците са пълни с омега-6 мазнини. Това измества съотношението между омега-6 и омега-3 мазнините, което трябва да бъде 1:1 в организма. Равната пропорция ни е нужна за да предотвратим появата на болести като Алцхаймер, ревматоиден артрит и диабет.

Фъстъците често са заразени с канцерогенния мухъл афлатоксин и са една от най-силно подложените на пестициди култури.

Вместо това изберете: бадеми или изцяло органично фъстъчено масло

Всичко, направено от соя

Защо е полезно? Не е. Но ако трябва да го защитим, ще кажем, че вегетарианците и веганите ядат соя за да поемат протеин. Също така има много ниска стойност на мазнини.

Защо е вредно? Соята води до намаляване нивата на тестостерон и увеличаване на женския хормон естроген у мъжете. За жените соята увеличава опасността от рак на гърдата. Соята също така подпомага понижаването на функцията на щитовидната жлеза, развиването на рак на щитовидната жлеза и безплодието.

Вместо това изберете: всяка богата на протеин естествена храна като кафявия ориз, козето, кокосовото и бадемовото мляко, пълнозърнестите храни, ядките, семената, бобовите култури.

Кисело-млечните десерти, особено тези с плодове

Защо са полезни? Поотделно, плодовете и киселото мляко са едни от най-полезните храни в магазина.

Защо са вредни? Производителите тъпчат тези продукти с царевичен сироп, който удвоява количеството захар. Това пък кара децата да искат още и още от същите храни.

Вместо това изберете: Киселото мляко "Активиа", което съдържа допълнителни "живи" култури, подпомагащи храносмилането.

Плодови сокове, изсушени плодове

Защо са полезни? Защото плодовете са полезни. Съдържат много витамини, минерали и антиоксиданти. А да не забравяме и фибрите.

Защо са вредни? Към плодовия сок обикновено се добавя захар. Също така фибрите липсват и са прибавени консерванти.

Подобно е положението и със сушените плодове, въпреки че при тях не се слага още захар. Но представете си го така: взимате един плод, който си е естествено пълен със захар, премахвате влагата му и го намалявате, докато не стане около десета от нормалния си размер. Тогава започвате да го продавате в кутии на консуматори, които не схващат, че това малко парченце съдържа почти толкова калории колкото плода в естествената му форма.

Вместо това изберете: изяжте целия плод, заедно с кората, ако е възможно. Ограничете приема до един плод на ядене за да предотвратите скокове на инсулина.