Тази статия е посветена на сладостите по света, на техните поклонници и на пътешествениците. Когато ви се хапва нещо сладко нашите предложения са подходящи за всеки час на денонощието.

Алфахорес
(Аржентина, Чили, Испания и др.)

Това е паста, типична за Централна и Южна Америка и се прави от сладки с пълнеж от млечно сладко или млечен карамел. Понякога те имат глазура от кокосови стърготини с бял или тъмен шоколад.

Семла
(Скандинавските страни, Естония и др.)

Шведите са известни с „фика", което е тяхната вечерна почивка с кафе и сладки. Когато попаднете в тази страна, не пропускайте да бъдете почерпен със семла, особено в периода между Коледа и Великден. Това е паста с пълнеж, мляко, бадемов крем, сметана и шоколад.

Сфолиателе (Каноли)
(Италия)

Сфолиателе е паста от 2 части с формата на мидени черупки, която е изпечена и натъпкана с крем с дъх на лимон или портокал.

Таяки
(Япония)

Това е паста, напомняща вафлите, пълна с крем от зърна азуки. Ако не успеете да си купите от нея, потърсете нейния първи братовчед, имагауеяки.

Чурос
(Аржентина, Чили, Португалия и др.)

Заради своята екстравагантна форма и хрупкава коричка, чиния с чурос с пудра захар и горещ шоколад е лекарство срещу лошо настроение. В Португалия те могат да имат и пълнеж от млечен карамел.

Сопайпилас (Пикаронес)
(Чили, Перу)

Това е избавлението от дъждовните дни в Чили и Перу. Тези понички се предлагат с топъл сироп от чанака, извличан от захарната тръстика.

Галуб Джамун
(Югоизточна Азия)

Този десерт, който е особено популярен в Индия, може да се погълне на две хапки. Той е още едно апетитно напомняне за поничките, които сте оставили у дома. След като се запържи, той се подправя със сладък сироп с кардамон, розова вода и шафран. Много често Галуб Джамун се поднася на сватби, като карамеловият сироп може да бъде наистина тъмен.

Коексистърс
(Южна Африка)

Тези „снакс" може да бъде с формата на папийонка, топка и др. Те се запържват и се напояват със сироп. Те са лепкави и водят до пристрастяване! Особено привлекателен е лекият им джинджифилов аромат.

Кейк „Трес Лечес"
(Мексико, Централна Америка)

Името на този традиционен мексикански десерт означава буквално „три млека", заради трите начина, по които млякото е включено в рецептата за него - кондензирано, сухо мляко и сметана. То не трябва да плува в локвичка от мляко, но и не трябва да е напоено до върха. То е сладко, напомня кекс и има силен вкус на мляко, което го прави много подходяща компания за вашето следобедно кафе.

Суспиро Лименьо
(Перу)

Този перуански десерт, чието име означава „въздишка от Лима" се прави от мляко, кондензирано мляко, жълтъци и захар. Неговата поливка е с белтъци и захар.

Тангюан (Юанксиао)
(Китай, Тайван)

Ако търсите сладките тангюан, бихте имали най-голям късмет по време на китайския „Фестивал на фенерите". Това са продълговати сладки дъмплинги с меки цветове, които се правят от ориз, сусам, адзуки и др. Те се поднасят в малка купа, в която понякога има от соса, с който се приготвят.

Бригадейро
(Бразилия)

Нито един детски рожден ден в Бразилия няма да бъде пълен без да се поднесат сладки бригадейро. Те имат пълнеж, напомнящ шоколадов фъдж и карамел, и са близък родственик на добре познатите „таралежки".

Кхао Ниау Ма Муанг
(Тайланд)

Манго, ориз и изненади - това е рецептата за този десерт. Ароматите му са предизвикателно сложни, а кокосовото мляко и резените манго ще ви помогне да се чувствате по-спокоен, когато го включите в ежедневната си диета.

 

millionaire.bg