САЩ са основани от група робовладелци, които искаха да са свободни. Не съм ли прав? Те убиха доста бели англичани, за да могат да продължат да притежават черни африканци, така че да могат да затрият останалите червени индианци, та да се преместят на запад и да откраднат останалата земя от кафявите мексиканци, че да имат място, откъдето да излетят и да изсипят ядрените си оръжия върху жълтите японци. Знаете ли какво беше мотото на тая страна някога? Дайте ни цвят и ние ще го изтрием!

Боксът не е спорт. Боксът е начин да пребиеш някого. От тази гледна точка боксът е по-изтънчена форма на хокея. Но да пребиеш някого не е спорт, независимо какво си мисли полицията. Когато полицейското насилие стане олимпийски спорт, чудесно, боксът също може да стане спорт.

Забелязали ли ли сте, че когато шофирате, всеки, който кара по-бавно от вас е идиот, а всеки, който кара по-бързо - психопат? "Виждаш ли го тоя идиот? Виж само как пълзи... Уау, виж как изхвърча тоя психопат!"

Никога не е "просто игра", когато ти печелиш.

_________________________________________

Авторът на горните цитати е Джордж Карлин, един от най-известните, ако не и най-известният американски комик. На 22 юни 2008 година, той почина от инфаркт на 71 годишна възраст, събитие, като цяло останало неотразено от българските медии. В това няма нищо чудно, когато той печели популярност в края на 60-те, българското общество се е вълнувало от други неща, пък и голяма част от хумора му е трудно преводим. Книгата му "Кога Исус ще донесе пържолите?", за която гордо отбелязва, че е успяла да обиди трите най-големи религии, плюс вегетарианците, бе издадена на български почти незабелязано преди две години.

Запазена марка на Карлин винаги са били политическите шеги, черният хумор и желанието да разбива табута. Монологът, с който печели най-голяма известност е "Седем думи, които не можете да кажете по телевизията", посветен на думите, забранени за употреба в американския ефир. (Shit, Piss, Fuck, Cunt, Cocksucker, Motherfucker, Tits - вероятно може да ги преведете и сами.) През 1972 г. е арестуван след един от монолозите си по темата, а през 1978г. Върховният съд на САЩ потвърждава правото на правителството да упражнява контрол върху съдържанието на радио и телевизионните предавания.

В България, макар и неосъзнато, Карлин е най-известен не с множеството си саркастични забележки, а с приписваното му сантименталното открито писмо, последвало смъртта на първата му жена. "Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни!" и пр. Няма начин да не сте го получавали в ерата на бързата размяна на линкове. Популярно е до клишираност, но едва ли Карлин е виновен за това. Ако все пак не сте го чували, проверете тук.

________________________

Да продължа с още няколко от любимите цитати на Карлин:

Атеизъм: сдружение с нестопанска цел.

Повечето хора, които си купуват пистолет за самозащита, са хората, които не си слагат колан, когато карат.

Ако някой се усмихва през цялото време, най-вероятно ви продава нещо, което не работи.

Повечето хора работят, колкото да не ги уволнят и получават, колкото да не напуснат.

Почтеността може би е най-добрата политика, но по метода на елиминацията стигаме до извода, че непочтеността е втората най-добра политика.

Ако е истина, че сме сами във Вселената, то трябва да кажа, че Вселената е имала доста ниски цели и се е задоволила с много малко.

Нямам хобита, te струват пари. Интересите, от друга страна, са направо безплатни.

Едно нещо, което харесвам у егоистите - не говорят за другите хора.

Религията е като тока на обувката ти. Ако ти помага да стоиш изправен и да ходиш по-уверено - браво на теб! Но не се опитвай да сложиш твоите токове на моите обувки и по дяволите, нека не изпращаме мисионери в Африка да заковават токове към голите крака на местните жители!

Забелязали ли сте, че повечето жени, които са против абортите, са жени, които на първо време не искате да чукате? В природата има баланс.

Защо проституцията е незаконна? Продажбите са законни. Чукането е законно. Как така продажбата на чукане е незаконна? От всички неща, които може да направим, да причиниш на някого оргазъм едва ли е най-лошото. В армията ти дават медал за изливане на напалм върху хората! В цивилния живот те пращат в затвора за един оргазъм!

 

_______________

А ето и легендарният му монолог, ако сте издържали дотук: