Постоянна експозиция, посветена на 20-годишнината от опаковането на Бундестага - най-известният проект на Христо Явашев-Кристо и съпругата му Жан-Клод, е открита в германския парламент.

Над 400 експоната - оригинални части от опаковането, модели, скици, снимки и документи от осъществяването на емблематичния проект, са отдадени дългосрочно на Бундестага от бизнесмена Ларс Виндхорст, откупил ги по-рано.

Те отразяват продължилите 23 години опити на Кристо и Жан-Клод да получат разрешение за опаковането на сградата.

През 1995 г. тогавашният канцлер на Германия Хелмут Кол категорично застава против идеята за опаковането на Райхстага, считайки че "с този акт ще бъде унизен един национален символ".

За начинанието си Христо Явашев получава подкрепата на тогавашната председателка на Бундестага Рита Зюсмут.

За да привлекат на своя страна членовете на Бундестага, авангардистите убеждават всеки от тях един по един - някои в лични разговори, други пък получават на бюрото си подробни писмени разяснения относно проекта.

Стига се до гласуване в Парламента и след 70-минутен дебат проектът е одобрен. Гласували са 591 представители на Бундестага. От тях: 295 са „за", 226 - „против", въздържали се - 10.

Така опаковането на сградата се превръща в първото произведение на изкуството, избрано чрез парламентарен диспут.

Веднага след това започва и реализацията му. Използват се 100 000 квадратни метра огнеупорна полипропиленова материя, която е подсигурена с алуминиево покритие, и 15 000 метра въже.

В монтажа участват 90 професионални катерачи и много други помощници. Красиво оформената с амбалаж сграда привлича вниманието на над 5 милиона посетители.

Райхстага остава опакован 14 дни. Въпреки настойчивите молби на немските власти, доскорошни противници на проекта, да запазят поне още една седмица творбата си, Кристо и Жан Клод са категорично против и на 7 юли започва разопаковането.

"Ню Йорк Таймс" пише, че това е монумент на демокрацията, сякаш артистите са превързали раните на Изтока и Запада.

Изложбата ще е отворена за граждани от 28 ноември и може да бъде разгледана на туристическите турове на Бундестага./Lifestyle.bg