Над 100 българи търкат наровете на затворите в Бразилия. Почти всички са осъдени за трафик на наркотици. Това най-вероятно грози и шампионът ни по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, който беше арестуван на летището в Сао Пауло с 9 кг. кокаин. Ако Боевски бъде осъден, ще излежава от 15 до 20 години затвор в бразилски затвор. А в Бразилия затворите са едни от най-зловещите в света.

Те са мизерни, мрачни, влажни, мухлясали и непоносимо мръсни, пише в доклад на Амнести Интернешънъл. Картинката се допълва още от ужасната храна и миризмата на урина, екскременти и пот. Към това прибавяме и нечовешкото отношение от надзиратели и по-старши затворници, липсата на сериозни медицински грижи, и честите бунтове, които винаги завършват с убити и ранени.

 

Вижте как изглеждат някои от затворите в Бразилия:

 

Кампу Мурао, Сао Пауло

Намира се под нелегалния контрол на бандите, както впрочем повечето от пандизите в Бразилия. Почти ежегодно полицията потушава кървави бунтове, като най-жестокия беше през 2006 г.  Размирици тогава имаше в над 70 затвора в цялата страна и те бяха провокирани от решението на властите да преместят стотици членове на престъпни банди в килии с по-строг режим. Равносметката - 81 убити, 39 от тях полицаи, както и десетки ранени.

Впоследствие се оказа, че масовите безредици са координирани от "босовете" зад решетките, благодарение на вкарани нелегално мобилни телефони.

За да преживее човек в такъв затвор, трябва да спечели благоволението на местното гангстерско шефче - с пари или с... други улуги.

 

Карандиру, Бразилия

Дори и да не те наръга някой съкилийник и да не умреш от „разпитите", ще хванеш СПИН  в Карандиру. Една пета от затворниците в този затвор са ХИВ позитивни и повечето от тях не подбират партньорите си.

Карандиру се прочу през октомври 1992 г., когато при масовите безредици бяха убити 111 затворници - най-смъртоносният затворнически бунт в историята. От Холивуд се вдъхновиха и направиха филм за бунта, който почти препредава атмосферата в затвора.

Макар и претъпкан с над 7200 задържани, в затвора има строга йерархия и неписани закони. Благодарение на група влиятелни затворници убийствата без разрешение и гаврите са сведени до минимум. Животът зад решетките е сравнително поносим, но и най-малката искра може да запали огромен пожар, както и става при затворническия бунт.

 

Пресидио Флорамар, Бразилия

Този затвор се намира в град Дивинополис и се води за един от най-добре управляваните затвори в Бразилия. На затворниците им е позволено да се пекат на слънце през деня и храната е малко по-добра, в сравнение с други места. Флорамар обаче, подобно на всички затвори в Бразилия, е претъпкан и мизерен. Капацитетът му е 250 души, а в него са затворени близо 500. Бунтовете също са често явление. Тежко болни затворници чакат с години за справедлив процес, докато най-накрая  не се гътнат в килиите си.

 

Пираджуй, Сао Пауло

Той се намира на 340 километра северозападно от град Сао Пауло и в него пребивават 800 души в килии, планирани за много по-малко затворници.

Пираджуй се прочу през  2001 г., когато при поредния кървав сблъсък затворниците взеха за заложници близо 600 души, повечето от тях посетители. Бунтовете там са предизвикани заради мизерните условия и липса на медицински грижи. Корупцията естествено е на ниво и са добре тези, които се имат с надзирателите.

 

Сорокаба, Сао Пауло

Сорокаба е само на стотина километра от най-големия бразилски град Сао Пауло. Той има капацитет от 500 места, но в него са набутани 900 души.

През 1989 г. 18 затворници се задушиха след като, надзирателите вкараха 50 души в клетка без прозорци с размери 1.50 м на 3 м.

Няколко години по-късно затворът отново се прочу, след като управата на затвора засече два обучени гълъба, пренасящи телефон и зарядно./Lifestyle.bg