Легендарният 108-годишен йога учител Свами Дев Мурти е отново в България след цели 40 години. Той е известен с невероятни изпълнения като това да легне на натрошени бутилки, върху него слагат чугунена плоча, а върху нея се качва слон. Мурти може да задържи с ръце четири автомобила, които тръгват с пълна газ, да дърпа със зъби 20-тонен камион, както и през него да мине валяк, предаде dariknews.bg

Според йога учителя истинската цел на човека в живота е духовното развитие. Негови ученици са били учителят на Ганди, Неру и Индира Ганди. При посещенията си в Индия идват да се срещнат с него държавни мъже от цял свят и дори ръководителите на тогавашна съветска Русия - Хрушчов и Булганин. В момента йога учителят има редица школи по цял свят, а най-новата му идея е отваряне на школа в София. Посещението му в България е свързано с поредица семинари и практически занимания у нас.  Ето какво още сподели Свами Дев:

„Здравейте, мое скъпо йога семейство. Много съм щастлив, че 40 години след моето завръщане отново има такъв интерес към йогата. Бях много изненадан тогава, че тук срещнах една 127-годишна жена, която беше вегетарианка. Искам да ви кажа, че вие, българите трябва да мислите за себе си, за вашата кръв, тяло - всичко това трябва да е красиво. Аз искам да съм тук с вас - да помагам, да правим йога практики, да помагаме на децата да бъдат вегетарианци и здрави".

Именно вегетарианството е в основата на учението на 108-годишния йога учител:

„Кои сте вие? Вие сте това, което ядете. Но запитайте се кои сте наистина - човек ли сте, демон ли, крадец, убиец...кои сте вие. Толкова красиви човешки създания сте и толкова много харесвате животните - гледате ги, а след това обаче ги убивате. Животните правят толкова много за вас. Например, козата яде трева, а след това ви дава мляко. А вие след това какво давате?! Водата и въздухът са безплатни, а вие какво правите - пушите цигари, с които получавате инфекции, ядете месо, пиете кафета, вино и всякакви подобни неща. Това, което ядете, това сте вие. Ако ядете пиле, вашето мислене ще е като на пиле, ако  ядете прасета съответно и вашето мислене ще е такова. Животните са наши добри приятели, от нашето семейство, а ние убиваме тези членове на семейството ни. Защо? Какво са ни направили? Решете за 40 дни да станете вегетарианци и ще видите колко красив ще е вашият сън".

Вегетарианството е част от доброто здраве според философията на Мурти, но има още една причина, която води до човешките заболявания, а именно изправянето на човека на два крака по време на еволюцията. Според Мурти това води до натиск върху органите на човека, причинен от тежестта на горната част на тялото. Този проблем обаче може да бъде премахнат със специални упражнения:

Упражненията на йога учителя отнемат само няколко минути на ден и гарантират доброто здраве на всеки човек:

„Ако имате четири минути време, то аз мога да ви помогна да живеете 400 години. Ако стоите изправени с изправен гръбначен стълб и с четири минути практика, вие ще станете красиви и здрави. Всичко, на което уча, е от гледна точка на медицината, животните и човека".

Накрая Мурти завърши с думите:

„Вие животни ли сте или хора? Вие сте хора! Вашият гръбначен стълб е изправен, а не е наведен надолу, така че мислете високо, говорете хубави неща, давайте най-доброто на другите, а вие сте се навели и ядете животните. Как е възможно това...къде отива красотата на човека...".