Тази седмица полицейските власти в Иран наложиха по-строги правила в интернет кафенетата. Собствениците им вече са длъжни да проверяват личните карти на клиентите си, преди да им дадат достъп до услугите. БТА цитира представител на иранската полиция, според който: „Интернет кафенетата трябва да записват имената, националния идентификационен номер, пощенския код и телефонния номер на всеки потребител".

„Също така те трябва да съхраняват информация за датата и времетраенето на достъпа до интернет, IP адреса и адресите на посетените от клиента сайтове. Тази информация трябва да се пази най-малко шест месеца", уточнява той.

Според британския вестник Guardian Иран се готви да създаде своя собствена интернет мрежа, която да замести услугите, минаващи през световната. Министерството на комуникациите и информационните технологии вече провежда тестове за новия проект. Според местни вестници Иран възнамерява изцяло да се оттегли от световната мрежа (www).

През последните седмици потребителите в Иран се оплакаха от значително намаляване на скоростта на интернета, което вероятно се дължи на тестването на националната мрежа, коментират вестниците.