Това лято в САЩ ще бъдат изложени оригиналните снимки от фотосесията "Червено кадифе", на които през 1949 г. е запечатана 22-годишната Норма-Джийн Бейкър, по-късно станала известна като Мерилин Монро.

Новината се появи на сайта на компанията "Лимитид рънс", която се занимава с организацията на изложбата. Доскоро фотографиите, включени в култовия календар с Мерилин Монро "Златни мечти" (Golden Dreams) и вдъхновили Хю Хефнър да помести изображение на Мерилин на корицата на първото сп. "Плейбой", се смятаха за загубени.

Оригиналните фотографии и 21 цветоотделни изображения ще бъдат изложени в пет американски града: Лос Анджелис, Сан Франциско, Лас Вегас, Чикаго и Ню Йорк.

През 1949 г. бъдещата кинозвезда още не е известна, не може да си намери работа и трудно свързва двата края, печелейки по малко като фотомодел. Холивудският фотограф Том Кели убеждава Монро да му позира гола, като й плаща 50 долара. Бъдещата звезда дава съгласието си, при условие че докато траят снимките, ще присъства и съпругата на фотографа Натали.

През 1951 г. чикагската компания "Джон Баумгарт къмпъни" купува снимките от серията "Червено кадифе" и използва една от тях в календара си "Златни мечти". Успява да продаде 9 милиона бройки от него.

През зимата на 1952 г., когато Мерилин Монро вече е известна, пресата разбира, че голият модел на популярния календар е не кой да е, а изгряващата звезда на "Туентиът сенчъри фокс". Първоначално от киностудията решават да отричат, тъй като нито една холивудска звезда дотогава не е правила подобно нещо. Мерилин Монро обаче убеждава ръководството, че тази крачка би била неправилна, пише Блиц.