Всички пробвали знаят, че бракът в определена степен е и късмет. Но от голямо значение за създаването на трайно семейство е съвместимостта в интимния живот. А успехът в него зависи от съответствието на типовете темперамент на партньорите.

Защо едни жени са сексуално отзивчиви към най-лекия допир от страна на мъжете, а други реагират твърде вяло и на големите старания на техните партньори? Според сексолозите, това не се дължи на така често цитираната полова студенина, а на типа сексуален темперамент. За разлика от характера, сексуалния темперамент е вроден и зависи от количеството хормони, произвеждани от организма.

Психолозите са убедени, че не може да се променя ритъмът на сексуалността без да се окаже вреда на психиката. Жената с ниско ниво на естрогени (женските хормони) е по-малко темпераментна в секса. Тя нерядко среща и проблем с постигането на оргазма. Докато тези с високо ниво на женските полови хормони са доста по-енергични и като правило се справят отлично със секса.

Съвременните сексолози условно разделят хората на 3 групи - с висок, среден и нисък сексуален темперамент. Всеки един от тях има своите плюсове и дава възможност да се изпитват усещания, чужди за останалите.

Високият тип - Той е се отличава със силно желание за секс и почти неизчерпаемо влечение към експеримента. Тези хора като правило съзряват по-рано в сравнение с връстниците си (при момичетата менструацията настъпва на 10-11 годишна възраст и на 12-13 години те вече водят полов живот). Влечението към противоположния пол не угасва дълго време. Жените от този тип не се нуждаят особено от предварителни ласки. Те се интересуват непосредствено от "самия процес". Хората с висок темперамент изпитват потребност от секс всеки ден. И ако тази тяхна потребност остане незадоволена, те изпадат в състояние на вътрешен конфликт.

Ниският тип - За хората от този тип сексът далеч не е най-важното в живота. Тези хора често съзряват по-късно полово и за повечето от тях сексът веднъж месечно (и дори по-рядко) е напълно достатъчен. Те лесно се справят с принудителното полово въздържание, докато се стараят да си изберат партньор за цял живот. Жените от този тип са най-истинските ценители на предварителната любовна игра. Това понякога се оказва твърде голямо предизвикателство за някои мъже. Представителите от този тип са много романтични, което ги прави способни да дарят незабравими усещания на своята половинка.

Средният тип - Разбира се, тук спадат най-голям процент от хората. За тях сексът няколко пъти седмично или месечно е достатъчен. През първата половина от живота си те са склонни често да сменят партньорите си, но след това се успокояват. Смята се, че представителите от този тип са по-пригодими, т.е. по-лесно се приспособяват към избрания партньор.

Статистиката сочи, че около 80% от хората спадат към средната група, а останалите 10% са в двете крайности. Докато само 1% наистина страда от липса на желание за секс. Логично е, че, за да постигнат сексуална хармония, партньорите трябва да бъдат с еднакъв полов темперамент. Относително добре могат да съжителстват и съседните типове: висок със среден или среден с нисък. Докато трайното съжителство между двете крайни групи е на практика невъзможно.

 

здраве.bg