33-годишният фотограф Светлин Маринов докосна стотици хиляди българи с магнетичните си клипове, които качи в своя сайт otnebeto.com. Той е заснел от птичи поглед - с дрон, някои от последните останали девствени плажове в България - Синеморец, Силистар и Иракли.

Видеото за Синеморец стана „вайръл", както е модерно да се казва и само за два дни беше гледано от над 200 хиляди души. Клиповете докоснаха сърцата ни, защото ни показаха очарователна красота от нашето Черноморие, за която бяхме загубили надежда, че съществува при тоновете бетон и безразборно строителство там.

В видео интервю за Lifestyle.bg (виж горе вдясно ) Светлин разказа какво го е запалило по летенето с дрон.

Той снима отвисоко от близо 3 години и със сигурност не е единственият, но е първият с подобна популярност. Занимава се с пейзажна фотография и "летенето" е продължение на страстта му към природните красоти.

Завършил е музикално училище, но е участвал в много фотографски конкурси. Последната му снимка на нощен Пловдив, пак направена с дрон, печели наградата на публиката на конкурса на National Geographic.

На кадъра се виждат обновените Пеещи фонтани в Цар Симеоновата градина, които са като голям въпросителен знак, който изпъква на фона на градските светлини.

„Случи се случайно. Просто бях в Пловдив и една вечер излязох да се поразходя. Беше ми интересно как ще изглежда града от по-различна гледна точка. Направих видео и снимки и след като видях, че има такъв конкурс, реших, че снимката ще се хареса. Така и стана", скромничи Светльо.

Той няма любима дестинация, която да снима. Предпочита обаче високо планински пейзайжи, дори такива с по-силно изразени каньони и отвестни скали, като Райското пръскало или Беклемето, които също е снимал от птичи поглед.

„Самото прелитане над такива обекти създава интересно усещане, когато се гледа после", казва софиянецът.

При монтажа избягва филтър, но понякога си позволява лека промяна на цветовете, която да го доближи до вътрешното му усещане за мястото.

„Така че специално за Синеморец има един филтър, който прави всичките цветове малко по-интензивни. Т.е всеки цвят такъв, какъвто е, но леко наситен и още един филтър, който прави леко по-жълтеникаво, за да се създаде по-романтично усещане, но е доста близко въпреки всичко до оригиналното", признава фотографът.


За снимките използва по-високия клас дрон, който всъщност е квадрокопте Phantom 3 Professional - с четири перки с вградена камера, която снима в 4K.

Казва, че снимането с дрон е лесно, когато свикнеш, но много отговорно. А в България за сега не му трябва специално разрешително, за да лети дрон.

„По всяка вероятност и тук ще се появят някакви закони. Можем само да се надяваме те да не са абсолютни, защото в някои страни трябва да се поиска разрешение един месец предварително, да се описва на кое място летиш и на каква височина, т.е. правят така,че да не може човек да лети или да лети незаконно. На други места има по-адекватни мерки, които са наложени от правителството.

Според мен най-логично би било да се изисква сканиран курс и да се вади разрешително, и самите дронове да имат номер като на колите, за да може да се наблегне на това, че човек трябва да бъде отговорен, защото не са чак толква скъпи, особено по-простите, по-мънички моделчета и всеки може да си ги вземе, и не е изключено да падне някъде, да удари дете. По принцип е опасно. Но от друга страна и автомобилите са опасни и ножовете в кухнята са опасни, така че човек може да направи и нещо лошо и нещо добро", казва Светльо.

Той чистосърдечно признава, че не е получавал поръчка за частен шионаж, защото не му е интересно. Дори за новини не би снимал. Ще му е любопитно обаче, ако някой се свърже с него по обществени поръчки за реклама на България, например.

Светлин Маринов вече направи импровизирана реклама на някои от райските кътчета в красивата ни родина. Уверете се сами от клиповете му в otnebeto.bg.


А какво каза още летящият с дрон, вижте в секцията ВИДЕО (горе вдясно).