До скоро момичетата по света си мислеха, че да си топ модел е празник безкраен, низ от светски партита и изобилие от дрехи скъпи. В опита си да ги разубедят, две от световноизвестните манекенки - Тайра Банкс и Джанис Дикинсън наложиха собствени риалити шоута. В тях те поставят различни задачи на кандидат-моделите, доказвайки им, че това е професия сериозна, която не е за всеки.

Подобен формат вече съществува и у нас. Шоуто се казва „Искам да бъда супер модел" и се излъчи по TV7. Финалният му live по време на който трябваше да бъде обявен „Новият супер модел на България" се проведе на 30 май в студиото на TV7 в София.

Победител в първото издание на риалити формата стана Константин Цветанов от Бургас. Весел факт за него, е че всъщност работи като стругар. Той спечели лек автомобил Ситроен 1, двугодишен договор със Scent Models Milano, 1000 литра гориво, осигурени от Ромпетрол и фотосесия за корицата на списание „Анна". И макар да му желаем всичко най-хубаво в бъдещата му кариера на супер модел, успяхме да вземем интервю само от другата запомняща се финалистка - Гергана Радулова.

Въпреки че не спечели титлата тя бе избрана за „Фаворит на медиите" с гласуване на място, заради слънчевото си излъчване и естествен чар. Едва на 20 години, тя вече е работила с дизайнери като Джанфранко Фере, Лагерфелд, Пако Рабан, Булгаро. От Варна е, но в момента живее в Милано, където учи икономика.

Попитахме я: Как е стигнала от морската ни столица до световната столица на модата?

„Всъщност отидох в Милано, за да уча. В последствие реших, че е предизвикателство да се занимавам като модел. Поинтересувах се кои са агенциите и се свързах с Албена Петрова (мениджър на модна агенция Scent - Милано и член на журито). Тя ми предложи да отида на кастинг и така се случи всичко."

Противно на представите, добити от подобни формати, Гергана е щастлива, че в „Искам да бъда супер модел" не е имало напрежение.

„Не бих казала, че тези 35 дни бяха изтощителни. Очаквах да има напрегнати моменти, все пак всички сме конкуренти. За мое учудване се сприятелих с повечето. Дори да е имало някакви интриги, не съм забелязала. Много добре си прекарвахме"

„На финала съм с много приятни чувства. Не се ангажирах с предварителна представа, отпуснах се и се насладих на момента. Най-хубавите моменти бяха, когато имахме снимки или излизахме на сцената."

За разликата между развитието на модния бизнес у нас и в чужбина, тя каза:

Има огромна разлика. Там се чувствам наистина оценена, получавам признание за работата си. Освен това възможностите за един модел навън са много по-големи - работи с най-добрите дизайнери, среща всякакви хора, пътува по света. Доставя ми много по-голямо удоволствие да работя в чужбина."

За „Искам да бъда супер модел", Гергана допълни:

„Това риалити не е от този тип предавания, които сме свикнали да гледаме. Наблегна се не само на шоуто, но и на професионалното ни развитие като модели и личности."

Независимо че българският вариант на един от най-тежките кастинги за супер модели премина, леко тихомълком, сред обществото ни, той покажа, че нивото на родния моден бизнес вече е достатъчно високо.