Калифорния обнародва закон, съгласно който се изисква ясно формулирано съгласие за сексуален контакт в университетските градчета, за да бъдат защитени момичетата от изнасилване, особено в случаи когато са под въздействие на алкохола или наркотици.

Губернаторът на щата Джери Браун подписа новия закон, който е наречен "Да, означава да" и който е първи по рода си в САЩ. Според текста сексуалните партньори трябва да дадат ясното си недвусмислено, съзнателно и доброволно съгласие преди всякакво сексуално действие. Ясно формулирано съгласие не може да бъде дадено от някой в безсъзнание или заспал, под въздействие на алкохол или наркотици, пише гнес.

Калифорнийския университет приветства обнародването на този закон. Говорителят на студентската асоциация в Калифорнийския университет Джеферсън Куоч-Сенг също от своя страна приветства губернатора Браун с подписването на закона. "Все пак остава още много работа и университетът ще продължи да защитава, образова и обръща внимание върху въпросите за сексуално насилие", каза той.

Той подчерта, че в САЩ всяка пета жена е била насилвана сексуално по време на следването си. От всички тези изнасилвания само 12% са обявени, а от тях съвсем малко насилници - наказани.