Въпросът не се решава, като си купите пулверизатор и постоянно пръскате интимното място на жената в леглото си. Има няколко основни похвата, които ако не помогнат, поне няма да навредят.

И все пак има ли значение влажността? Това е същото като с размера - винаги има значение.

Естествената влага на вагината предотвратява триенето между стените й. Секретът, който се отделя, е слабо киселинен и предпазва от инфекции. Тази киселинност се причинява от „приятелски" бактерии, които съществуват във вагината и я поддържат здрава.

По време на секс две жлези произвеждат допълнителен секрет. Този допълнителен секрет има характерен мирис, който увеличава привличането на мъжките индивиди и сигнализира, че жената е готова за секс. Освен това той значително намалява триенето по време на половия акт.

Вагиналната сухота e проблем, който може да навреди на сексуалния ви живот, а оттам и на връзката ви. Липсата на овлажняване може да доведе до болки по време на секс и неприятни усещания и емоции.

Причините могат да бъдат най-разнообразни: от това, че не е възбудена, от стрес, преумора, притеснение от самия полов акт и още милиард наглед бредни причини. Ако се окаже, че проблемът е в това, че тя не е достатъчно възбудена, решението не е много сложно - трябват само внимание, романтика и много страст.

Намалените нива на естрогени, употребата на някои лекарствени препарати (напр. антидепресанти), както и някои заболявания са сред най-често срещаните причинители на проблема. За съжаление, често може и да няма конкретна причина.

Ето и някои решения на най-разпространените проблеми:

Много често жените използват обикновен сапун, за интимната си хигиена, което е неправилно, тъй като вагината не би трябвало да е стерилна. Тя си има свой собствен механизъм за бактериален контрол. Използвайки обикновен сапун, дамите променят рН-то на средата и по този начин си вредят.

В този случай най-добре е да се използва хипоалергенен сапун, без оцветители или ароматизатори - НЕалкален и рН - балансиран. В момента на пазара се продават и редица продукти за интимно почистване, които са съобразени с особеностите на деликатното място.

Сухотата може да бъде причинена и от някой алерген. Ако жената е алергична към някакъв определен дразнител, най-добре е контактът с него да бъде намален до минимум. Най-често срещаните дразнители са ароматите и оцветителите в перилните препарати и тоалетната хартия.

И в този случай би помогнал лубрикантът. А най-добрият такъв е просто да се оставите страстта да говори./Lifestyle.bg