Докато диетолозите спорят, дали печените свински хапки, набучени на шиш и гарнирани с арабска пита, салата и сух таратор са част от традиционната средиземноморска диета, кулинарите са единодушни, че комбинацията е сред най-вкусните ястия в света. Интересното е, че тя е известна от дълбока древност и е била много популярна по времето, по което  камък по камък атиняни издигали Партенона. По онова време комбинацията се наричала "кандавлос" и е съдържала парчета печено месо, питка, сирене и копър, пише Grreporter.info.

Ако сувлакито е приготвено правилно и с качествени продукти, то е здравословна и пълноценна храна. Доставя на организма въглехидрати, протеини и витамин Б12 от месото и съобразно гарнитурата съдържа между 450 и 550 калории. Традиционното сувлаки се приготвя от мариновано свинско месо, но негови варианти се приготвят и от пилешко, телешко и овче месо. Специализираните ресторанти за сувлаки в Гърция предлагат и сувлаки с риба-меч, с октопод или рак и дори вегетарианско сувлаки.

Първата сувлакджийница отваря официално врати през 1951 година в град Ливадия, а днес този вид ресторанти, специализирани в приготвянето и сервирането на печено месо, са разпространени из цяла Гърция. Менюто им е общо взето еднакво, но има малки разлики в наименованията на ястията. Ако в Атина поръчате просто сувлаки, ще ви сервират пълната комбинация с печено месо, арабска пита, салата и сух таратор. В Солун, обаче, трябва задължително да поръчате "пита сувлаки", ако искате пълната порция.

Днес сувлакито е навсякъде е практически навсякъде. И все пак, изборът на grreporter.info се спря на "Байрактарис" в Монастираки - много традиция и прекрасни готвачи.