На Хавайските острови стартира експериментална мисия на НАСА по оцеляване на група хора в ограничено пространство в течение на година. Тя се провежда в рамките на подготовката за пилотирана мисия до Марс, пише в. „Гардиан", предава БГНЕС.

Екипажът се състои от шест човека: френски астробиолог, германски физик и четирима американци - пилот, архитект, лекар и почвовед. В купол с диметър 11 м. и височина 6 м всеки участник в експеримента ще има собствено малко помещение. Жените и мъжете ще могат да излизат от купола само в скафандри. Те ще консумират храни на прах и консервирана риба. Достъпът им до интернет ще бъде ограничен.

Районът на планината Мауна Лоа, където е разположен модулът - без животни и растителност - прилича на пейзаж от Червената планета. Целта на мисията е събиране на информация за възможността шест души да преживеят в затворено пространство толкова дълго време без достъп до свеж въздух и храна.

Специалистите от НАСА и Хавайския университет очакват експериментът да помогне за подготовката на първия полет на човек до Марс, който космическата агенция на САЩ се надява да осъществи към 2030-те години.

От 2013 това е четвъртият екип доброволци, обрекли се на заточение в автономния комплекс на Хавайските острови. Първите две групи живяха там по четири месеца, третата се задържа с още два по-дълго. НАСА вече е похарчила за програмата 1,2 милиона долара и смята да изразходва през следващата финансова година още един милион.

Най-продължителният от всички подобни експерименти по имитация на полет до Червената планета е „Марс-500", извършен в Русия през 2010-2011 г. Шест доброволци от Русия, Франция, Италия и Китай бяха в пълна изолация 520 денонощия - колкото би продължил предполагаем полет до Марс и обратно.