Миналата нощ Банско не беше просто столица на джаза, а мястото на, може би, най-страхотния купон това лято. Вечерта беше отредена за специалния гост на феста Соломон Бърк. "Петра Ерней квартет" от Чехия и немците "Side steps" подгряваха публиката в очакване на 260-килограмовия американец. Звездата пристигна при засилена охрана, а специалният му автомобил спря буквално зад сцената.

Светлините загаснаха, за да може асистентите на Бърк да го качат на сцената с инвалидната му количка. Никой не трябваше да види как изпълнителят сяда на червения трон, монтиран специално за него. Като оставим настрана тази мистерия, 70-годишният музикант не скри нищо друго от публиката в Банско.

Мощният му глас разтърси многохилядната тълпа, която беше двойно повече от изминалите дни. Естествено сред феновете нямаше само българи, а почитатели на джаза и соула от Гърция, Македония и Сърбия.

Вечните хитове, които той изпълни, буквално нажежиха атмосферата и топлият летен ден стана още по-горещ. Публиката не устоя на кавърите, като "I Will Survive", "Stand By Me" и мн. други, които Бърк редеше на един дъх, и площадът в Банско се превърна в истинска дискотека. За да разчупи още повече леда, Бърк започна да целува по бузките децата, които подскачаха край трона му и призоваваше хората да се веселят, защото времето е чудесно за това.

Изпълнителят измисли игра с публиката, в която феновете трябваше да повтарят думи след него. Той подари на дамите подаръци - огърлици. Стоте рози, които бяха на сцената, също бяха за публиката.

Великият соул певец слезе от сцената точно в 12 часа в полунощ, но остави след себе си хиляди ужасно развълнувани хора.

Участието на Бърк на джаз феста в Банско бе част от турнето му и е първата му изява в Източна Европа. Соломон Бърк е носител на награда „Грами", присъства в залата на славата в Охайо и е обявен за "най-добър соул певец на всички времена". Той пристигна в България със собствена лимузина от Гърция и екип от 16 души, между които четири беквокалистки и подсилена ритъм секция.