Лични вещи на известния съветски актьор, поет и певец Владимир Висоцки ще бъдат продадени на търг днес от аукционната къща „Друо" (Drouot) в Париж. Те са предоставени от вдовицата на Висоцки - френската актриса и певица от руски произход Марина Влади.

Най-скъпият лот е посмъртна маска Висоцки, изработена от сплав от бронз и сребро. На гърба на маската с червен маркер е написана датата 1980 - годината на смъртта на поета с китара и инициалите на Влади - MV. Прогнозна стойност на маската е между 30 и 50 хиляди евро. Още един лот - последното стихотворение на Висоцки, написано на ръката от барда на картичка от туристическа агенция.

"И снизу лед, и сверху. Маюсь между...", е написал поетът на 11 юни 1980 г., шест седмици преди смъртта му. Очакваната цена на лота е 10-15 хиляди евро. Сред другите експонати от личната колекция Влади са някои нейни снимки с Висоцки, направени от различни фотографи в различни години. На търга ще бъде разиграна и голяма икона, която двойката е получила на сватбата ив в Москва през 1971 година.

Очаква се, че новият й собственик да плати за нея не е по-малко от 1200 евро. Сред предложените на търга ценности са бижута на на Марина Влади. Сред тях са пръстени със скъпоценни камъни, златни гривни, платинена брошка, автоматична писалка и две диаманта без обков. Очаква се за пръстена Cartier новият собственик да плати между 15 и 20 хиляди евро. Марина Влади беше последната съпруга на Владимир Висоцки. Тя е автор на мемоарите за него "Владимир, или прекъснатият полет".

БГНЕС