Да пътувате в далечна страна, да се гмуркате в непознати морета, да се излежавате на шезлонга в сянката на палмите... Всичко това няма да бъде истинско ако не опитате местните деликатеси - особено онези, които е родила природата.

Рамбутан
Малайзия

Това е плод на едно вечнозелено дърво и прилича на плода личи. Отвън е червен и покрит с бодли. Плодът е сладък и сочен. Често се отглежда в градините, заради декоративните му качества.

Джакфрут - 1, 2 (плодът на индийското хлебно дърво)
Индия, Бангладеш, Шри Ланка

Индийското хлебно дърво, което се използва за направата на много музикални инструменти, често се среща в Азия и Австралия и неговите плодове се считат за едни от най-големите, растящи на дърво. Сочната пулпа около семената напомня ананас, но е доста по-мека.

Страстен плод
Бразилия, Перу

Това е плодът на пасифлората и има мека, сочна вътрешност, изпълнена със семки. Той обикновено се слага в коктейли и сокове за да подсили аромата им. Има три вида страстни плодове. Първият е златист и подобен на грейпфрута. Пурпурният страстен плод е гулупа, който напомня лимон и е отровен.

Личи
Китай, Тайван

Този плод също расте на вечнозелено дърво. Той е малък и отвън е червен, а отвътре - бял, мек и сочен. Вкусът му наподобява този на грозде и е популярен в много неазиатски страни.

Карамбола (звезден плод)
Индонезия, Индия

Това е плода на дървото карамбола, който е златистожълт, хрупкав и сладък. Вкусът му напомня този на ананас, ябълка и киви. Обикновено по-дребните плодове са значително по-кисели.

Мангостин
Молукските острови

Мангостинът е цитрусов плод, растящ на вечно зелено дърво. Той е пурпурен, кремав, с намек за праскова. Вкусът му е известен в Европа отдавна и е съпътстван от легенди за вълшебното му въздействие.

Кумкуат
Китай

Кумкуатът е малък цитрусов плод, наподобяващ портокал. Той се побира в шепата на ръката, има сладък, възкисел сок и дървото обикновено се отглежда трудно.

Дуриан
Малайзия, Индонезия

Дурианът е покрит с твърда обвивка и има твърде специфичен вкус и аромат. Миризмата му е неприятна и на мнозина може да напомни тази на чесън. Зрелият плод може да достигне до 4 кг, а дървото до 40 м височина. Този плод е забранен за превоз в обществения траспорт, но премеждията си заслужават, тъй като се слави с вкуса си.

Драконов плод
Мексико

Този кактусов плод има най-различни имена: питая, питахая и ягодова круша. Той има мек, изискан вкус и може да се използва за направата на вино, а цветовете му - като чай.

Плодът има леко продълговата форма и е твърде интересен на вид със своите израстъци и червеникав или жълт цвят. Най-често се среща червеният драконов плод.

Африканска краставица
Южна Африка

Африканската краставица, рогатата диня или мелано е плод, който произлиза от пустинята Калахари, но вече се среща и в САЩ и в Нова Зеландия. Тъмнозелената му пулпа напомня банан, лимон, страстен плод и краставица. Той се използва за коктейли и мелби, или просто за украса.

millionaire.bg