„Работя с единственото желание да направя вино, което да бъде най-доброто в България", заяви световноизвестният енолог Мишел Ролан.

Французинът представи първите си българския вина, създадени в новата изба Castra Rubra.

Смятам, че след няколко години ще сме създали условията за направата не само на добро, а на велико българско вино, добави той.

Via Diagonalis 2007 е червено сухо вино от региона на тракийската низина. То е комбинация от 60% мерло, 30% каберне совиньон, 5% рубин и 5% мавруд.

Името идва от Големия път, който по времето на Римската империя е свързвал столицата на Западната Римска империя - Рим, със столицата на Източната Римска империя - Константинопол, и минава близо до избата.

Pendar 2007 също е регионално червено сухо вино от тракийска низина. То е лимитирана серия от първата реколта на Castra Rubra Winery.

Златната монета на етикета е от 491-518 г. и е една от малкото, които са открити през лятото на 2007 г. при разкопките на раннотракийската крепост Castra Rubra, разположена в същия регион.

Виното съчетава сортовете рубин и мерло в точната пропорция 55/45.

Избата Castra Rubra („Червената крепост") се намира в село Коларово - на десетина километра в посока Тополовград.

От самото начало проектът е консултиран от най-известния световен енолог - Мишел Ролан.

Той е дал съветите си какво да бъде технологичното оборудване на избата, как да бъдат създадени лозовите масиви и какви сортове да се засадят, за да приключи процеса и т.н.

Избата е най-голямата българска инвестиция във винарската индустрия, която заедно с новозасадeните лозови масиви към нея възлиза на 20 млн. лева.

Тя е с капацитет от 850-900 тона вино. Максималното натоварване за преработка на грозде е около 1500 т.

Проектът включва засаждането на 2500 дка. нови лозя, от които в момента са засадени 1100 дка., 600 дка. предстоят да се засадят догодина, а през 2010 г. и останалата част.

Според Мишел Ролан България има потенциал и възможност да стане един много голям производител на вино и ще се върне подобаващо във винената карта на света.