Вегетарианството съществува още от древни времена. Не са консумирали месо Питагор и древноегипетските жреци, участвали в определени мистични ритуали. Европейците "откриват" вегетарианството през 40-те години на 20 век, макар първото вегетарианско общество да се появява още през 1847 г. във Великобритания.

Често вегетарианството е следствие на определени религиозни, мистични или философски убеждения. В много страни то се практикува и като оздравителна практика, лишена от идеологическо натоварване. Но дори в този си вид вегетарианството предизвиква много спорове и въпроси.

Вегетарианците най-често посочват следните аргументи:
• Витаминно-минерален
Главното предимство на този вид хранене се състои в това, че в организма постъпва голямо количество минерални вещества и витамини от група С и Р, бета-каротин, магнезий. Затова вегетарианците за разлика от любителите на месото като правило по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.
• Енергетичен
При заседналия начин на живот, който съвременният човек води, е напълно достатъчна енергията, която вегетарианците получават от зеленчуците. При балансирано хранене организмът получава необходимото количество витамини и минерални вещества и без месо.
• Етичен
"Ако хората знаят какво става в кланиците, те никога не биха яли месо", твърдят вегетарианците. От чисто икономически съображения животните наистина често са поставени в антихуманни условия. Тук обаче става дума за здравословно или не хранене.
• Физиологичен
Този аргумент е един от най-спорните. Особеностите на човешката анатомия и физиология показват, че човекът е по-близо до тревопасните животни, отколкото до хищниците. Липсата на животински нокти и слабата концентрация на солна киселина в стомаха може да се приеме за аргумент, че природата е лишила човека от "инструментариум" за усвояването на месото. Освен това, дължината на червата на хищниците е 3 пъти по-дълга от дължината на тялото, докато при човека и тревопасните - 6 пъти и повече. Затова от организма на хищниците месото се извежда по-бързо, като не се отделят токсини и не се затруднява работата на бъбреците.

Разбира се, противниците на вегетарианството също поставят редица въпроси, свързани със здравословното състояние на човека.
Във вегетарианската храна липсват определени вещества. Ако недостигът на белтъчини може да се компенсира с употребата на орехи и бобови култури, то това е невъзможно да се постигне при недостиг на аминокиселини. Поради отказването от млякото и млечните продукти, организмът не получава витамин В2. Възрастните вегетарианци изпитват и недостиг на йод.
От голямо значение е и климатът. Все пак вегетарианството се е зародило в южния топъл климат. Колкото по на север живеят хората, толкова по-малко плодове и зеленчуци ще употребяват те по чисто климатични причини.
Освен това, вегетарианството е подходящо само за здравия човек. То не е подходящо за спортистите, бременните, децата и подрастващите или за възрастните хора с определени заболявания. Затова, ако решите да се присъедините към вегетарианците, задължително се консултирайте с диетолог.

Видове вегетарианство:
• Строго вегетарианство - то не допуска употребата на месо, риба, яйца, хайвер и мляко."Недопустимо е да се яде това, което има очи", е заявил Питагор.
• Лактовегетарианство- то позволява употребата на млечни и киселомлечни продукти, а това осигурява калций на организма.
• Оволактовегетарианство - освен употребата на мляко, то допуска и употребата на яйца. По този начин организмът получава необходимото количество калций и витамин В12.
• Младовегетарианство - макар и рядко при него могат да се употребяват риба и бяло птиче месо.
• Фрукторианство - то разчита на плодовете, но допуска и кълнове, орехи, домати и патладжани.

 

dieti.info