Великобритания стана първата страна в света, която позволи създаването на бебета с ДНК на трима родители.

Депутатите гласуваха "за" с мнозинство за спорната процедура, която позволява оплождане ин витро с ДНК на трима души с цел да се предотвратят сериозни наследствени заболявания, предавани от майка на дете.

Съгласно закона ин витро методът ще се извършва както обичайно с ДНК на майката и бащата, но ембрионът ще включва също и малко количество ДНК от още една жена-донор.

"Семействата, които знаят какво е да се грижат за дете със заболяване най-добре могат да преценят дали митохондриалното дарение е правилният избор за тях", обясни Джереми Фарар, директор на здравната благотворителна организация "Wellcome Trust".

Законопроектът се очаква да бъде подпечатан от Камарата на лордовете, горната камара на парламента, по-късно този месец, което ще проправи пътя на процедурата следващата година.

От промяната могат да се възползват около 2500 британки в детеродна възраст с наследствени митохондриални заболявания, но опонентите на идеята твърдят, че тази стъпка ще доведе до създаването на т.нар. "дизайнерски бебета" в бъдеще.

Статистиката показва, че във Великобритания около 125 бебета се раждат с мутации всяка година.