Както един изряден маникюр мложе да ви покаже, че дамата срещу вас държи на себе си, така и един сутиен показва на каква жена сте попаднали. Той е като почерка - първото впечатление е най-важното. Грешки като черен сутиен и бляла блуза и обратното са петно за цял живот.

Тази година сутиенът навършва един век. Този интимен атрибут от дамското облекло сменя корсета през 1912 г., но официално е патентован 2 години по-късно. Германският град Франкфурт на Майн отбелязва събитието със специална изложба в Музея на комуникациите. Мото на сбирката е дизайнерски цитат, че няма некрасиви гърди, а само неправилно подбрани сутиени.

През миналото столетие този атрибут се превръща в символ на женското движение за свобода и еманципация, за равни права с мъжете.

Първият модел - Hautana, се появява в магазините през 1912 г. Той е измислен от Зигмунд Линдауер, прогресивен германски предприемач и изобретател, произвеждал до този момент корсети. Линдауер бил принуден да го създаде по лични причини - по време на сватбеното пътешествие с младата си съпруга той губел прекалено много време да се справи с катарамите на корсета й.

През 1913 г. изобретението влиза в производство. То се шие от мек еластичен трикотаж и за разлика от корсета няма неудобни детайли./Lifestyle.bg