Литературни критици по цял свят нападнаха яростно пренаписания „50 нюанса сиво" на Е.Л. Джеймс. На 18 юни излезе романът „Грей", който разказва историята от нашумелия еротичен бестселър, но през погледа на главния герой Крисчън Грей.

Оценките за новата книга са направо унищожителни - една от тях я нарича „лоша от край до край", а друга я обвинява във „възторжено себелюбие", обобщава критиките BBC.

„Книгата чинно повтаря всеки ред и всеки мъчителен имейл", пише Дейвид Секстън в „Ивнинг Стандарт".

Според „Дейли Телеграф" резултатът е „толкова секси, колкото жалък мемоар". „Колко често се изчервява Ана? - пита Бриъни Гордън в ревюто си, оценяващо книгата с една звезда. - И колко пъти го кара да се чувства 3 метра висок?"

Оригиналната история на Джеймс разказва за страстната връзка между Крисчън Грей, бизнесмен милионер с интереси към садизъм и сексуално робство, и студентката по литература Анастейжа Стийл - а романът се движи от нейната перспектива.

По думите на авторката, „хиляди читатели" са поискали от нея да чуят и гледната точка на Крисчън. Новата книга излезе на 18 юни - когато е рождения ден на героя от „50 нюанса сиво" и двете ѝ продължения.

Според Джени Колгън от „Гардиън" оригиналният роман е „доста забавен и лек портрет на женска сексуална фантазия". При все това, смята тя, е „почти невъзможно да четеш „Грей" и да не предположиш, че разказвачът ще свърши в затвора".

„Наместо лекомислието и повтарящите се нежни садо-мазо сцени, „любовната афера" сега е засукана работа на краен психопат", пише Колгън и добавя: „Първата трилогия беше фантазия. Тази книга е далеч по-реалистична и зловеща."

Първата книга от трилогията на Е.Л. Джеймс бе филмирана от режисьора Сам Тейлър-Джонсън, а в ролите бяха Джейми Дорнън като Крисчън и Дакота Джонсън като Анастейжа. Тейлър-Джонсън вече се отказа от участие в продълженията на проекта.

Новата книга „Грей" ще бъде издадена в България до месец, пише „Всеки ден". Издател за България ще е „Бард". Издателството в момента работи върху превода на творбата. Трите части на „50 нюанса сиво" бяха сред най-продаваните книги и у нас 2 години поред.