Списание National Geographic България получи наградата Best Edit от международната редакция на NG за статията „Бъди като Балкана" (На гости у каракачаните). Best Edit е признание за отлична работа и начин, по който най-добрите местни статии и снимки могат да стигнат до всички издания на NG. Списание National Geographic излиза на 28 езика и има 31 локални издания по света.

Бъди като Балкана (Загадъчната същност и необикновената съдба на един забележителен етнос - каракачаните)

Известно е, че названието каракачани („черни бегълци") произхожда от цвета на облеклото, което носели в миналото тези хора, но се оказва, че най-старите им носии били тъмночервени. Редица изследователи ги смятат за потомци на най-древното население на Балканите, предшестващо и траки, и елини, докато други търсят тракийския им произход или гръцките им корени. Известни като „последните номади на Европа", самите каракачани са убедени, че някога са водели уседнал начин на живот и са били сред последните защитници на Константинопол. Авторът Любомир Кюмюрджиев и фотографът Иво Данчев отидоха да се срещнат с представители на този загадъчен етнос, да им погостуват, да ги опознаят и да ги попитат... кои са каракачаните.

(На снимката:)
За Велика Грунова традициите и едновремешният живот на нейния етнос са постоянен източник на вдъхновение. Тя знае множество старинни песни и завладяващи истории за лекувания, наричания, урочасвания и чудеса.