Скандални разкрития излизат на бял свят, свързани с мистериозната продажба на Нова телевизия, научаваме от новинарския сайт Razkritia.com, позовавайки се на информиран източник от данъчните служби. И по-точно - става въпрос за невзетите от държавата данъци, когато се осъществява продажбата на медията.

През 2008 г. Нова телевизия бе продадена от тогавашните гръцки собственици „Антена" - Гърция в пъти по-скъпо от най-отявления си конкурент в лицето на БТВ. За космическата сума от над 600 млн. евро, а бе закупена за по-малко и от 2 млн. евро. С други думи - бе реализирана печалба от продажбата на българско дружество за над 600 млн. евро, а държавната хазна трябваше да прибере данъци от тази продажба в размер на около 120 млн. лв. за 2008 г.

Още по-скандалното е, че и до ден днешен данъците от тази продажба, които трябваше да постъпят в нашата хазна и които вече възлизат на над 160 млн. лв., все още ги няма!

Според родното ни законодателство при реализиране на печалба от продажба на акции/дялове, издадени от българско дружество, тази печалба подлежи на облагане в България. В този случай обаче се оказва, че на дружеството - собственик на Нова телевизия, което е регистрирано в България, е направена последваща регистрация в Холандия, което е с единствената цел да не платят данъци в България. Въпреки това обаче дейността е осъществена в България, а това е абсолютно основание фирмата да бъде обложена тук, в България.

Този опит за измама не остава незабелязан от органите по приходите. Те и досега аргументирано отказват да освободят реализираната печалба от облагане в България. Стига се и до ревизионно производство през май т.г., като в акта съвсем мотивирано е обосновано, че продавачът е длъжен да плати данъци върху печалбата в България, които вече възлизат на над 160 млн. лв. с лихвите.

Източници от данъчната администрация твърдят обаче, че компетентният орган от данъчната администрация е отменил ревизионния акт, с което българската хазна загуби над 160 мил. лв.