Размерът на порциите на всичко, от кафетата до сандвичите, се е увеличил драстично през последните няколко десетилетия. За нещастие, и размерът на колана се движи съответно напред. През 70-те, около 47 процента от американците страдали от наднормено тегло. Сега процентът е 66. Също така, числото на просто пълните хора е скочил от 15 на 30 процента от населението.

Въпреки, че увеличените порции не са единственият виновник за епидемията от затлъстяване, огромните количества евтина храна са променили разбирането на американеца за нормална порция, пише сайтът divinecaroline.com. Тези сравнения в грамажа, направени от Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта, дават визуална представа, как изглеждат сегашните храни в сравнение с тези от преди.

Две парчета пица

Преди 20 години/ Днес
500 калории/ 850 калории

 

Ако се поемат по два пъти на месец, тези 350 калории повече означават около килограм повече на година и около десет на десетилетие.

Чаша кафе

Преди 20 години / Днес
230гр./ 450гр.
45 калории/ 330 калории

Когато нашите родители поръчвали кафе преди две десетилетия, нямали толкова голям избор за грамажа - стандартната чаша кафе била 230 гр. Днес, повечето от нас не чувстват, че са получили дължимото за парите си, освен ако чашата не е поне 340гр. Не е странно да видите и хора с 900-грамови "кофи" за кафе.

Пуканките в киното



Преди 20 години/ Днес
270 калории/ 630 калории

Естествено, не е нужно да ядем излишните 360 калории, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Проучванията показват, че ако хората разполагат с по-голямо количество храна най-вероятно ще ядат повече.

В изследване на университета "Корнел" участвали хора в киносалон, които си поръчали средни (120гр.) или големи (240гр.) картони пуканки. След това били разделени на две групи в зависимост от това дали им е харесал вкуса. Резултатите: хората с големите порции пуканки яли повече от тези със средните, независимо от това, как окачествявали вкуса.

Бейгъл


Преди 20 години/ Днес
7,5 см в диаметър/ 13-15 см в диаметър
140 калории/ 350 калории


Тъй като порциите днес са наистина големи, е трудно да се установи какво означава нормална такава. Днешният бейгъл е хляб, който би трябвало да бъде достатъчен за три ядения, но американците го вкарват в едно. По-големите размери в ресторантите ни повлияват, когато ядем и вкъщи. Изследване на днешните хранителни навици разкрива, че хората си сипват 20 процента повече корнфлейкс и 30 процента повече мляко, отколкото преди 20 години.

Чийзбургер



Преди 20 години/ Днес
333 калории/ 590 калории

Според статия, публикувана в Journal of Public Health Policy, размерите на порциите предлагани от веригите за бързо хранене, са от два до пет пъти по-големи от преди. Когато McDonald's отвори врати през 1955 г., единственият му хамбургер тежал около 45 гр. Сега най-големият хамбургер тежи към 230 гр. - увеличение с 500 процента. Биг Мак пък бе смятан за "големия" от семейството; сега той влиза в групата на малките.

Газираните напитки


Оригинална 250 мл./ бутилка 500 мл.
97 калории/ 242 калории

250-милилитровата бутилка бе най-популярният избор за разфасовка. Сега обаче някои магазини внасят единствено половин-литровата. Когато са им предоставени тези огромни дози, хората трудно регулират консумацията си. Изследване от 2004-та, публикувано в сп. Appetite, доказва точно това. Доброволци получили картофен чипс опакован еднакво, но с различен грамаж. С увеличаването на количеството се увеличила и консумацията. Хората с по-големи порции поели 37 процента повече храна. Още повече, когато вечеряли на същия ден не намалили порционите си за да компенсират калориите от снакса.

Чиниите


Не само стандарта на порциите, но и чиниите, купите и чашите са се уголемили. В началото на 90-те порцелановите чинии стават от 25 на 30 см. По-големите съдове естествено се отразяват и на количеството храна, което си сипваме и изяждаме. Изследване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine разкрива, че когато хората получат по-големи лъжици и купи те си слагат и по-голямо количество сладолед и независимо от това, изяждат цялата порция.

Цените


900 гр. / 1250 гр. / 1800 гр.
388 калории/ 533 калории/ 776 калории
0,99 долара/ 1,09 долара/ 1,19 долара

Американците обичат да изкарват най-доброто от своя долар, пише още сайтът. Когато ги питат, дали ще предпочетат 900-грамова напитка или 1250-грамова срещу 10 цента повече, решават лесно. Трябва да си идиот за да не вземеш голямото. Но този принцип им изиграва лоша шега.Това да получиш много по-голяма доза от храната или напитката е смислено, ако погледнеш от икономическата гледна точка. От здравословна обаче, си е чист саботаж. Според изследване, публикувано в Journal of the American Medical Association, американците консумират 10 процента повече калории днес отколкото през 70-те години. Тъй като няма промяна във физическата им активност, това се равнява на 200 калории повече на ден, или 9 килограма на година.