Млади мюсюлманки от Австралия, Малайзия и дори Великобритания отиват на "секс джихад" в Сирия и Ирак, за да осигурят сексуален комфорт на джихадистите.

Изданието "Малейшън инсайдър" съобщи, позовавайки се на анонимен разузнавателен източник, че няколко малайзийски жени на възраст между 30 и 50 години вече са извършили пътувания като сексуални доброволки до териториите, контролирани от групировката Ислямска държава (ИД). Заедно с тях там били и няколко жени сунитки от Австралия и Великобритания.

По данни на разузнаването този юни ИД и издала указ, с който се въвеждат сексуални задължения за неомъжените мюсюлмански жени. Британското разузнаване потвърди, че сред няколкото стотин британци, воюващи на страната на джихадистите, има и жени, много от които предпочитат да не държат оръжие в ръцете си.

Самото понятие "секс-джихад" ("джихад ал-никах") се появи наскоро - през 2013 година. Тогава лидерите на екстремистите призоваха момичетата сунитки да идват в Сирия, за да подкрепят чрез сексуални услуги духа на бунтовниците в името на борбата с неверниците и с режима на президента Башар Асад.

В издадените фетви дори се цитира аят 24 от сура 4 на Корана, в която става дума за мута - или за "временен брак". Мута се сключва за срок от един час до 99 лунни години, това е нещо като временен брак, при който жената има статута на пълноценна съпруга със съответните задължения. Критиците наричат мута узаконена проституция заради възможността мъжът да "бъде женен" само един ден или дори по-малко и заради задължението да плаща на жената за временния секс, пише БГНЕС.

Впрочем жените подкрепят джихадистите не само в леглото. Групировката е създала специална женска бригада "Ал Ханса" в чест на знаменитата древноарабска поетеса. Освен патрулиране по улиците, където следи за поведението на жените, бригадата е вербува момичета за брак с бойците.