За автора:

Карл Сейгън е професор по астрономия и космически науки и директор на лабораторията за планетарни изследвания в университета "Корнел". Той изиграва водеща роля в мисиите на космическите апарати "Маринър", "Вайкинг", "Вояджър" и "Галилео" до планетите, за което получава медалите на НАСА за Изключителни научни постижения и за Всеотдайна служба на обществото (два пъти).

Неговият телевизионен сериал "Космос", носител на наградите "Еми" и "Пийбоди", се превърна в най-гледания сериен филм в историята на американската обществена телевизия. Съпътстващата го книга, също така озаглавена "Космос", е една от най-продаваните научнопопулярни книги, които някога са били издавани.

За своя принос към науката, литературата, образованието и опазването на околната среда д-р Сейгън е носител на наградата "Пулицър", медала "Оерстед" и много други отличия - включително двадесет почетни степени от американски колежи и университети.

Д-р Сейгън почина на 20 декември 1996 година.

 

За книгата:

Как бихме могли да вземем интелигентните решения относно нашия живот - който все повече зависи от технологиите - ако не разбираме разликите между митовете на псевдонауката, Ню Ейдж мисленето и фундаменталисткия фанатизъм от една страна, и подлежащите на проверка хипотези на науката, от друга? Като прави мащабни паралели с историята и културата, Сейгън изследва и убедително развенчава някои от най-популярните заблуди, като например магьосничеството, чудотворното изцеляване, демоните и НЛО-тата.

Въпреки това е тревожно, че в настоящата т.нар. „информационна епоха" псевдонауката процъфтява - с истории за извънземни похищения, „канализиране" на предишни животи и масови халюцинации, които се радват на все повече внимание и адмирации. Както Сейгън демонстрира с блестящо красноречие, омайната песен на сирените на безумието е не просто погрешна крачка в културно отношение, но също така и рискован скок в тъмнината, който заплашва нашите най-основни свободи.

 

Към откъса от „Свят, населен с демони"