Малко история

Древните шумери първи развили изкуството на биреното производство. Те ползвали топла бира за гаргара на устата и вътрешна употреба при зъбобол.

През Средновековието пиели бира за изхвърляне на камъни от бъбреците и за лечение на физическо и психическо изтощение.

Проф. Кох, който открил причинителя на холерата споделял мнението на свои чешки колеги, че бирата я лекува. Опустошителните епидемии от холера в Европа рядко засягали работниците в средновековните пивоварни.

Бирата широко се използвала и като козметично средство за подмладяване на кожата.


Пиенето на бира с мярка е здравословно

Бирата изкарва канцерогенните вещества от организма и намалява риска от ракови заболявания.

Бирата извежда солите на алуминия от тялото и този ефект не може да се постигне с никаква друга течност. Една чаша бира, изпита на гладно очиства стомаха и го освобождава от излишните секреции, което е много полезно при повечето видове гастрити.

Хората, които употребяват умерено алкохол (респ. бира) страдат наполовина от сърдечни удари, при това без значение от възраст, тегло, спортни навици. Те живеят по-дълго от абсолютните въздържатели.

Бирените екстракти имат противовъзпалителни свойства

Алкохолът оказва добро въздействие върху костите и предпазва от остеопороза, също така от заболяването Паркинсон (въпреки че никой не знае точно как и защо).

Бирата защитава организма от радиация

Слабоалкохолната бира действа добре на трениращите, дава сили и премахва мускулната треска. Въглеродния диоксид в бирата стимулира стомашната секреция и кръвообръщението в мускулите, мозъка и органите на тялото ти.

Благодарение на ниското съдържание на калций и повече магнезий, бирата предпазва от жлъчка и камъни в бъбреците.

Преработеният ечемик е източник на лесно смилаеми фибри, които подпомагат нормалната функция на червата, забавят смилането и абсорбирането на храна и намалява нивото на лошия холестерол. Самата бира не съдържа холестерол и е с ниско съдържание на захари.

Горчивите вещества от хмела в бирата подтискат нежеланото въздействие на алкохола.


Бира срещу снощен махмурлук

Бирата съдържа вещества, които стимулират имунната система и хормона на щастието. Някои активни вещества от хмела в бирата имат успокояващо, обезболяващо и сънотворно действие.

В скандинавските страни бирата е официално разрешен антидепресант.

Хората, които приемат нормално количество бира са по-жизнени, по-щастливи и по-позитивни.

Оказва се мит и дълбоко насаденото схващане, че бирата е виновна за т.нар. бирено коремче. Всъщност виновни са начина на живот и най-вече бирените мезета.

Бирата е с ниска калорийна стойност. Можеш да си направиш дори диета с бира, тъй като тя засища и по-скоро намалява теглото. Иначе казано бирата не е враг на стройната фигура.

Напоследък бирата намира приложение и в балнеологията. В Чехословакия отвори врати първия в света бирен спа център. Тъмна прясно варена бира е основната съставка във всички лечебни и козметични процедури.

Чудесно е, че бирата и доброто здраве вървят ръка за ръка... но не забравяй, че дозата прави отровата!

Един от най-възхитителните аспекти на бирата е, че се комбинира перфектно с почти всички видове храни. Глътка ледена бира придава по-добър усет към ястието.

Бирата не е враг на природосъобразния начин на живот. Здравословната и питателна храна с чаша бира е перфектен начин да се почувстваш добре и зареден с енергия. Така е.


Бирата си има още добри страни, за които тепърва ще научаваш на нашите страници, но ако нямаш търпение да разбереш повече ела в Бирения портал >>

Gladen.bg