http://opensofia.bg/

Може би ще захвърли лавровия венец и ще пусне гълъба на мъдростта да излети, за да сложи ръце на кръста и да смръщи вежди. Може би са ѝ нужни розови очила, за да забележи хубавите неща или трябва само да отвори очите за това, което предлага градът.
Често забравяме, че лятото в София действително е сезон, а не ден от годината. Или вече не се радваме истински на кътчетата от града, които усмихват всеки чужденец, но не и софиянец. Защо изобщо тези места трябва да ни бъдат показвани, а не ги забелязваме сами?

Един Free Sofia Tour ще е доста полезен не само за странно облечените чужденци с фотоапарати, но и за недоволните софиянци. Вместо да се чудим защо снимат Руската църква, фасадата на Народния театър или онези затънтени местенца и улици, които само чакат нашето внимание, можем и ние да се заглеждаме малко по-често в предложенията на София.

Със сигурност ще ни помогне, ако от време на време спираме и виждаме София през очите на чужденците - като разнообразен град, богат на история и истории, които ни заобикалят през цялото време. И не само. Някои от тях съзират възможности, които на нас ни убягват, защото приемаме средата около нас като даденост, а не като черна дъска, върху която можем да допишем още нещо.
Том Кърк е от тези, които умеят да гледат точно по този начин на София. Неговият проект се нарича Crooked Cinema - или Кино на чорчек. Няма конкретно място, на което то се помещава. Прожекциите му са пътуващи, последната беше в БНР. Тогава гледахме Mistaken For Strangers, за който режисьорът Майкъл Мур не пести суперлативи. Филмът проследява турнето на инди рок групата The National, разказано от брата на фронтмена Мат - Том Бернингър. Но не очаквайте сълзлива ода за братската любов, а по-скоро портрет на сложните отношения между двамата, подклаждани от успеха на единия и провала (поне доскоро) на другия. Ясно е защо нямаме търпение Том да обяви следващия филм и локацията, на която можем да го намерим.

Това е само един пример, но ни дава важна емоция. Чувството, че сме в един космополитен град, който се развива и тепърва ще се появи на картата на света като интересна дестинация. София се отваря и показва, че потенциалът ѝ е много голям. Малко съжаляваме, че не сме го видяли по-рано, но не е късно да се ключим към промяната и сега. Прожекцията на покрива на някоя сграда е великолепно изживяване, което не е за изпускане, но има други случки, локации и възможности, които само чакат да ни напомнят за себе си. Искреното ни желание е да им позволим да се проявят. Междувременно ще ги търсим и ще ги споделяме с #opensofia във Facebook и Instagram./Lifestyle.bg