Хората се кълнат, че местността, в която се намират къщата и църквата на пророчицата Ванга, от доста време е център на необичайни явления. Хора все още се стичали на поклонение, а някои чували гласа на Ванга. Изворната вода в двора лекувала безплодие, безсъние и куп други неверни болести. Нощем пък над къщата се издигала тайнствена светлина и се чували различни гласове. Чували се и тайнствени гласове, стонове и плач.

Според легенда, която се носела сред местните, преди 58 години там паднал самолет. Той бил израелски с пътници на борда, но нашата отбрана го засекла като вражески, нямала сведения за полета и го свалила. Машината паднала и се разбила, а всички пътници, заедно с екипажа загинали. Ванга знаела за инцидента, но мълчала, защото не й позволявали да говори. Тя обаче си говорела с духовете на загиналите и ги успокоявала. Когато си заминала от този свят, душите на непогребаните останали самотни и нощем плачели за близките си.

Говори се и че духът на самата Ванга не намерил покой и често слизал на земята в Рупите и търсел хора, на които не успял да помогне приживе или такива, които все още търсят надежда от пророчицата. По свети празници духовете не плачели, а пеели и църквата в потайна доба се обагряла в хиляди малки светлинки. Според местните тогава се събирали душите на всички спасени от Ванга хора и танцували в знак на благодарност.