Преди малко повече от месец програмният директор на БНТ Севда Шишманова звъни на Параскева Джукелова. Тя кани актрисата за водеща на предаването в националната телевизия "Лачените обувки на българското кино". Форматът е специално измислен, за да уважи 100-годишния юбилей от появата на киното у нас, а името му е вдъхновено от лентата на Рангел Вълчанов "Лачените обувки на незнайния войн".

"Вероятно са се сетили за мен покрай "Понеделник 8 и 1/2" Това беше много гледано и харесвано предаване. Нямах нужда от много мислене. Смятам, че е необходимо да се акцентира върху качествата на нашето хубаво кино", казва Джукелова пред в. "24 Часа".

Малко след като приема, тя разбира и кой ще бъде партньорът на малкия екран - Стефан Щерев. Двамата се запознават преди 2-3 години на снимачната площадка на лентата "Джулай". Сега в тандем те ще направят 4 живи предавания до края на май, като първото е тази неделя. Ще бъде дълго около три часа и половина, защото в него трябва да се представят най-любимите български филми, които влизат в челната стотица. За класацията телевизията организира гласуване в интернет. Щерев и Джукелова заедно ще водят и разговори с гостите в студиото, сред които ще бъдат режисьори, кинокритици, актьори, сценаристи.

Около 20 дена след старта на "Лачените обувки на българското кино" ще бъде второто издание. В него ще обявят подредбата в класацията отзад напред - от 100-тното до 10-ото място. Филмите от първата десетка обаче зрителите на БНТ ще разберат в края на май, когато е четвъртата серия на шоуто. В нея, както и в предходните три, Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" ще изпълняват на живо музика от филмите в стотицата.

Ефирното време не позволява да се отделят повече от 3 минути на лента и затова всяка ще бъде представена с кратък клип. Ще има и 2 рубрики. За "Парчета кино" БНТ кани всички, запалени от филмовото изкуство, да заснемат в домашни условия и с подръчни средства част от техен любим филм, който ще бъде излъчен в "Лачените обувки на българското кино". В "Един снимачен ден" пък ще става дума за хора, чиито професии не са свързани с киното, но все пак са участвали еднократно във филм.

За дългите часове, които двамата актьори ще изкарат заедно, на екран, могат да се объркат много неща и това са рисковете на живите предавания. "Стефан е много съобразителен и интелигентен мъж, който има и опит, и добро представяне като водещ. Това значи, че можем да се опрем един на друг. Моят опит в живите предавания беше за кратко като ководещ на Камен Воденичаров в "Неделя х 3". Всяка неделя водехме 2-часово шоу с множество различни гости. Подобно нещо изисква компромиси, съобразяване и импровизация. Най-страшно е да изгубиш връзка с гостите, докато ти говорят в слушалката. Така се раздвоява вниманието, че губиш представа къде си. Това не трябва да проличи на екрана", обяснява Джукелова. В подобни ситуации е изпадала няколко пъти. От тях ловко я измъквал Камен
Воденичаров.

Не е изключено да се случи и по време на някое от 4-те живи предавания на "Лачените обувки". Със Стефан Щерев са чели заедно сценария, но няма смисъл да го репетират. Какво ще видят зрителите, зависи основно от гостите. "Интересно ще стане, когато започне да не ни стига времето. Тогава режисьорът и останалите трябва да решат какво да падне, за да завършим навреме, а това е неприятно", казва актрисата.

От всички 100 имена на български филми тя няма конкретен фаворит. За сметка на това харесва поне 10 филма поравно. Има и няколко подозрения кои ще се наредят сред най-любимите на зрителите - тези, които обичайно споменават хората помежду си като например "Оркестър без име", "Топло", "Дами канят", "Всичко е любов", "Вчера", "Козият рог". Сред тях Джукелова не споменава "Изпепеляване". В лентата от 2004 г., която също е в стотицата, тя играе главната героиня Калина.

"Любопитно е обаче колко от филмите след 1989 г., ще влязат в класацията. Както в кое десетилетие попадат най-голяма част от любимите филми и защо", коментира тя.
Докато всичко това стане ясно, Параскева усилено ще работи и по нова постановка. След броени дни започва репетиции по пиесата "Добри хора" на Дейвид Линдзи Ъбер под режисурата на Николай Поляков. Всъщност именно тя е причината представлението да влезе в репертоара на Народния театър, тъй като преводът от английски е неин. Още като завършва ВИТИЗ, става любопитно да чете оригинални текстове на пиеси. Първата, която много харесва и предлага да се играе на сцена, е "Моногамният". 10 години по-късно тя се реализира под режисурата на Стоян Алексиев. "Става дума за любов или опит за убийство" също е в превод на Джукелова. Преди 2-3 години под режисурата на Боил Банов пък излиза "Пет жени в еднакви рокли". "Добри хора" е най-бързо стигналата пиеса до сцената", смее се актрисата. Ако темата я вълнува, тя превежда дадено произведение за 2 седмици. След това има още работа - по редакцията и изчистването на репликите. "Вкъщи изговарям всяка една реплика, водя монолози от името на всички герои.

Може да се каже, че дадена пиеса вече съм я видяла в главата си и съм я изиграла", обяснява Параскева, която си представяла свои колеги в конкретни роли от произведението. В идеалния случай това са актьори от различни театри. Разбира се, подборът не се случва като в мисловния вариант, но съвпада в голям процент с него. Цялата подготовка обаче отнема много време.

Още повече време отнема подготовката за работа по филми у нас. Основно е заради намирането на финансиране. "Повечето филми у нас са направени на мускули, има и няколко, спонсорирани от държавата. Това означава, че изобщо не може да говорим за развита киноиндустрия у нас", категорична е тя. За сложния и дълъг процес Джукелова е наясно веднъж като актриса и втори път - като жена на режисьора на "Под прикритие" Виктор Божинов. В момента той има идея за нов филм, но подробности семейството не разкрива. Най-малкият член на фамилията - 5-годишната Калина, вероятно един ден също ще тръгне по пътя на родителите си. Тя отсега е много артистична, но именно заради трудностите на професията у нас майка й се надява момичето да избере друг път.