Godiva

Къде започва всичко: Брюксел
Година на основаване: 1926
Годишни продажби: 675 млн. лв.
Колко ще ви струва? Опитайте от 19-те златни парчета за 30 лв.
Godiva.com

Името Годива е вдъхновено от легендата за лейди Годива, прочута с красотата си и първа сред обикновените хора в Ковънтри, Англия, където съпругът й, лорд Леофрик управлявал с тежка ръка. Майсторът на шоколади Йозеф Драпс открива първия си магазин преди повече от 80 години в Брюксел и оттогава рецептите му се пазят в строга тайна. През последните години Годива разшири традиционния си асортимент бонбони и трюфели, като добави бисквити, кафе и ликьор.


Lindt

Къде започва всичко: Цюрих
Година на основаване: 1845
Годишни продажби: 2.9 млрд. лв.
Колко ще ви струва? Пробвайте празничната кутия асорти с 15 парчета за 20 лв. Lindt.com

Стартирана като малък бизнес от Шпрюнгли през 1845, компанията се катапултира в бързо развиващ се сектор, благодариение на новаторското управление, което включва придобиване на прочутия производител на шоколад Родолф Линдт. Популярните им продукти включват опаковани трюфели Линдор и чист първокласен шоколад, които са сред обичайните фаворити.


La maison de chocolate

Къде започва всичко: Париж
Година на основаване: 1977
Колко ще ви струва? Кутия млечен шоколад се продава за малко над 49 лв.
Lamaisonduchocolat.com/en

Майсторът на шоколади Робер Линкс открива първия си шоколадов бутик Ла Мезон дьо Шокола през 1977 и така създава гурме марка, известна с финия си вкус и приятен пълнеж. Шоколадите се създават само в производствената фабрика в Париж от 25 опитни майстори на шоколада, а после се товарят на кораб, който ги транспортира до местонахожденията на търговците на дребно - Франция, Лондон, Ню Йорк и Токио.


Guylian

Къде започва всичко: Синт-Никлаас, Белгия
Година на основаване: 1960
Годишни продажби: Приблизително 270 млн. лв.
Колко ще ви струва? Кутия с 22 бонбона във формата на мида върви по 19 лв.
Guylian.be

Името Гилиан е съчетание от имената на съпрузите Ги и Лилиан Фубер, които използвали собствената си кухня за производство на шоколад, който после продавали на местните магазини. Основана през 1960 със сигнатура под формата на бонбон, моделиран като морска мида, марката добива международна известност, като 96% от продажбите идват от износа извън Белгия.


Richart

Къде започва всичко: Лион, Франция
Година на основаване: 1925
Колко ще ви струва? 16 парчета от лятната колекция струват 44 лв.
Richart.com

Това е семеен бизнес, който успява да си остане семеен. Мишел Ришар поема юздите от баща си, Йозеф Ришар, който основава компанията в Лион, Франция през 1925. С уникалната концепция да създаде седем шоколадови семейства, от които хората да избират и които се простират от класически изпечен и плодов до по-необикновения билков и цветен шоколад, всяка линия се създава като произведение на изкуството. Шоколадовите бутици на Ришар може да откриете във Франция, Япония, Испания, Швеция и САЩ.


Neuhaus

Къде започва всичко: Брюксел
Година на основаване: 1857
Колко ще ви струва? Половин килограм шоколад струва 54 лв.
Neuhauschocolate.com

Джон Нойхаус нямал намерение да става производител на луксозен шоколад, когато открил производството си на захарни изделия за фармацевтиката през 1857. Всъщност първите му продукти от горчив шоколад и женско биле са създадени, за да облекчават симптомите на болка, а не за да радват сетивата. Скоро след това магазинът започва да предлага сладки бонбони, които сега могат да бъдат закупени в повече от 2 000 магазина в 50 страни.

millionaire.bg